ΚΥΠΡΟΣ

Εξαλλοι οι Κύπριοι με Aναστασιάδη- Συνάντηση με Ερογλου στις 29 Μαϊου

Εξαλλοι οι Κύπριοι με Aναστασιάδη- Συνάντηση με Ερογλου στις 29 Μαϊου

Εξοργίστηκαν οι Ελληνοκύπριοι όταν πληροφορήθηκαν για μια συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τούρκο ομόλογό του, του Ψευδοκράτους, που έχει προγραμματισθεί για τις 29 Μαΐου που συμπίπτει με τους τουρκικούς εορτασμούς της 560ης επετείου της αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προσφέρθηκε να αναβάλει τη συνάντηση για μία ημέρα μετά αφού ο Αναστασιάδης επέμεινε για το θέμα.

Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος του Ψευδοκράτους, Derviş Eroğlu και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθούν στις 29 Μαΐου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την επανάληψη των συνομιλιών που διακόπηκαν.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ενέκρινε αρχικά την ημερομηνία κατά την επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στο νησί τον περασμένο μήνα. Αλλά, τα ελληνοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης τόνισαν ότι η ημερομηνία συμπίπτει με την 560η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αναστασιάδης έγραψε στη συνέχεια μια επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon εξηγώντας τον για συμφωνία με τον Ντάουνερ και λέγοντας ότι δεν θα παρίστατο στο δείπνο, έως ότου έλαβε μια εγγύηση από τον επικεφαλής του ΟΗΕ, ότι η συνάντηση θα είχε «κοινωνικό χαρακτήρα», αναφέρει το δημοσίευμα.