ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος:Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο επιστροφής της Αμμοχώστου

Κύπρος:Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο επιστροφής της Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να σχολιάσει πληροφορίες και δηλώσεις, που έχουν σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου.

«Ουδέν σχόλιον», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμεί περαιτέρω συζήτηση σε αυτό το θέμα.

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συγκατάθεση Λευκωσίας και Άγκυρας, επεξεργάζεται φόρμουλα για επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Το ΑΚΕΛ ζητάει την πλήρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου γύρω από την κινητικότητα που παρατηρείται για το θέμα της Αμμοχώστου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι πιθανή επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ο κ. Λουκαΐδης σε ερώτηση, αν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με πρόθεση διασύνδεσης του ζητήματος της επιστροφής της Αμμοχώστου με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, απάντησε αρνητικά. Δήλωσε, πάντως, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση και όχι μόνο, απέρριπτε μια τέτοια διασύνδεση, κάτω από οποιαδήποτε μορφή.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι το κόμμα του παραμένει σταθερό στη θέση του ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Το ΔΗΚΟ, προσθέτει, αποφεύγει να διασυνδέσει το θέμα της Αμμοχώστου με οποιοδήποτε άλλο θέμα ή να μπει στη λογική δημόσιας συζήτησης περί ανταλλαγμάτων προτού το θέμα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.

Υπέρ της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, στους νόμιμους κατοίκους της, με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι τάσσεται ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο επιστροφής της πόλης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και όχι υπό τουρκική κατοχή. Ταυτόχρονα, είπε ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί «η επανεγκατάσταση και ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου με τίποτα περισσότερο από το άνοιγμα του λιμανιού, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δύο κοινοτήτων».