ΚΥΠΡΟΣ

ΚΑ: Με δυναμικά μέτρα προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

ΚΑ: Με δυναμικά μέτρα προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Με τη λήψη δυναμικών μέτρων προειδοποιούν οι συντεχνίες των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, μη αποκλειόμενης και της επ’ αόριστον απεργίας, λόγω της αθέτησης, όπως υποστηρίζουν, της συμφωνίας από πλευράς της κυβέρνησης στην καταβολή των αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους που θα πλεονάσουν «πριν καν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας».

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γιαννάκης Σουρουλλάς, εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, κατήγγειλε την πρόθεση του ΔΣ των ΚΑ να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς πλεονασμούς προσωπικού χωρίς να τηρήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στις 12 Απριλίου 2013 μεταξύ της εξ Υπουργών Επιτροπής και των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Όπως είπε, η συμφωνία διασφαλίζει το ταμείο προνοίας των εργαζομένων και προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους εργαζόμενους θα κριθούν ως πλεονάζοντες και θα αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Ο κ. Σουρουλλάς είπε ότι υπήρξε ρητή δέσμευση από πλευράς της Κυβέρνησης - την οποία σήμερα αθετεί – ότι το κράτος θα κατέβαλλε τα χρήματα για την κάλυψη των αποζημιώσεων των εργαζομένων σε περίπτωση που η εταιρεία δεν μπορούσε από μόνη της να εξεύρει αυτά τα χρήματα μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων.

Η Κυβέρνηση αθέτησε τη συμφωνία πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Υπουργός Εργασίας είχε διαβεβαιώσει τις συντεχνίες να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων από τη στιγμή που στη συμφωνία συμμετέχει και η ίδια η Κυβέρνηση.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών εκβιάζει το ΔΣ της εταιρείας ότι εάν δεν προχωρήσει με τους πλεονασμούς των εργαζομένων δεν πρόκειται να εγκρίνει ποσό 11 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο χρειάζεται άμεσα η εταιρεία για κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών.

Ο κ. Σουρουλλάς είπε ότι οι συντεχνίες, συναισθανόμενες τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά ο τόπος, αποδέχτηκαν όπως η καταβολή αποζημιώσεων γίνει σε βάθος χρόνου και σε διάστημα μέχρι τρία χρόνια από την ημέρα της καταβολής της πρώτης δόσης την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Ανέφερε ότι έχει συγκληθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 8 το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να εξετάσουν την όλη κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την αθέτηση της συμφωνίας από την Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το πιο πιθανόν είναι να ληφθούν δυναμικά μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και η επ’ αόριστον απεργία.

Πηγη icyprus