ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΣ Κύπρου: Aύριο οι αποφάσεις για τις περιουσίες στα Κατεχόμενα

ΥΠΕΣ Κύπρου: Aύριο οι αποφάσεις για τις περιουσίες στα Κατεχόμενα

Αύριο τίθεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόταση του ΥΠΕΣ που δίνει το δικαίωμα για αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα μεταξύ Ε/κ, με απαλλαγή από μεταβιβαστικά τέλη, ως μέτρο αποτροπής της μαζικής προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων.

Όπως δήλωσε χθες ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος η πρόταση θα αντιμετωπιστεί από κοινού με τα κόμματα, στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού της αρμόδιας Υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου.

Πάντως τη διαφωνία του με την εξέλιξη εξέφρασε ήδη το ΑΚΕΛ, καθώς, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπός του Γιώργος Λουκαΐδης, πρόκειται για «βεβιασμένες» μονομερείς εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών. Η ενέργεια του κ. Χάσικου, είπε ο κ. Λουκαΐδης, καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού απέναντι στο Εθνικό Συμβούλιο και προς την υποεπιτροπή που το ίδιο το σώμα έχει συστήσει, αφού έχει αποφασιστεί σύσταση υποεπιτροπής για μελέτη του θέματος.

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει ώστε να μην επιτρέψει τη δημιουργία με αποσπασματικό τρόπο τετελεσμένων, μέσα από τις βεβιασμένες-μονομερείς εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών, που ουσιαστικά καθιστούν τη συσταθείσα υποεπιτροπή διακοσμητικό στοιχείο», κατέληξε. Επί της ουσίας του ζητήματος, ωστόσο, το ΑΚΕΛ δεν εξέφρασε συμφωνία ή διαφωνία.

Οι Οικολόγοι από πλευράς τους θεωρούν ότι η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για αγορά από Ελληνοκύπριους των περιουσιών στα κατεχόμενα, αξίζει περαιτέρω μελέτης από τη διακομματική επιτροπή, που συστάθηκε με δική τους πρωτοβουλία. «Η πρόταση αποδεικνύει ότι πάντα υπήρχαν λύσεις αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις έμεναν άπρακτες και σφύριζαν αδιάφορα στο σοβαρότατο αυτό θέμα», τόνισαν. Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία μας για τις καθημερινές προσφυγές στην επιτροπή αποζημιώσεων, αφού η οικονομική κρίση γονάτισε τους Κύπριους ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα, ανέφεραν περαιτέρω, καλώντας την Κυβέρνηση να κινηθεί δίχως άλλη αργοπορία, ώστε να αποτραπεί το ξεπούλημα της κατεχόμενης γης μας στον Αττίλα.