ΚΥΠΡΟΣ

Σειρά συναντήσεων της Τρόικα στην Κύπρο

Σειρά συναντήσεων της Τρόικα στην Κύπρο

Σε τρία επίπεδα ξεκίνησαν σήμερα οι συναντήσεις της Τρόικας, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.

Η συνάντηση, με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη, των δύο εκτελεστικών μελών του ΔΣ της ΚΤΚ και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη ολοκληρώθηκε γύρω στις 09:40.

Μετά το πέρας της εθιμοτυπικής συνάντησης, ο ΥΠΟΙΚ συνέχισε τις διαβουλεύσεις με τους Τροϊκανούς στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η μελέτη που διενήργησε ο οίκος PWC για την ιδιωτικοποίηση – μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Εξάλλου, στις 10:00 άρχισαν οι συναντήσεις στην Κεντρική Τράπεζα, όπου ξεχωριστό κλιμάκιο της Τρόικας εξετάζει τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα, στις σημερινές συναντήσεις, τεχνοκράτες της ΚΤΚ θα προβούν σε παρουσίαση της προόδου που επιτεύχθηκε από την πρώτη αξιολόγηση, ενώ θα γίνει μια παρουσίαση για τη μέχρι τώρα πρόοδο στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα συζητηθούν επίσης οι περιορισμοί στη ροή κεφαλαίων και ο ιδιωτικός δανεισμός.

Στο Γραφείο Προγραμματισμού θα διεξαχθούν σειρά συναντήσεων για επιμέρους ζητήματα του κυπριακού μνημονίου.

Ειδικότερα τεχνοκράτες της Τρόικας θα συζητήσουν με αξιωματούχους του Υπουργείου Εργασίας και του ΥΠΟΙΚ θέματα που αφορούν την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), τους μισθούς και τον κατώτατο μισθό. Σε άλλη συνάντηση, που διεξάγεται ταυτόχρονα με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, του ΥΠΕΣ και της ΚΤΚ θα συζητήσουν με τεχνοκράτες της Τρόικας θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση στη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, και τον υφιστάμενο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ θέματα που αφορούν το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ την ίδια ώρα σε χωριστή συνάντηση η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Λαμπριανίδου – Μουσιούττα θα ενημερώσει τεχνοκράτες της Τρόικας για τα θέματα μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας και ειδικότερα για τον εργάσιμο χρόνο, τις υπερωρίες, τους μισθούς, την αξιολόγηση στη βάση της επίδοσης και τα μέχρι τώρα ευρήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της βρετανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα σε άλλη συνάντηση μεταξύ των Τροϊκανών και τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ θα συζητηθεί η μέχρι τώρα εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και οι προβλέψεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το απόγευμα (17:30 – 19:30) θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο συναντήσεις. Η πρώτη, στην παρουσία τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ, θα ασχοληθεί με τη διαχείριση των δημοσίων εσόδων, τη συμμόρφωση με τις φορολογικές διατάξεις, τη βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας και την ενοποίηση του ΤΕΠ και της Υπηρεσίας ΦΠΑ. Σε άλλη συνάντηση θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις, παρουσία τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ, της Στατιστικής Υπηρεσίας και της ΚΤΚ.

ΠΗΓΗ ikypros