ΚΥΠΡΟΣ

Το «φάντασμα» του σκανδάλου ΧΑΚ «κυνηγά» μέλος του ΔΣ της ΚΤ

Το «φάντασμα» του σκανδάλου ΧΑΚ «κυνηγά» μέλος του ΔΣ της ΚΤ

Το «φάντασμα» της υπόθεσης του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου φαίνεται ότι κυνηγά, ακόμη και σήμερα, οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Το νεοδιορισμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Μιχάλης Πολυδωρίδης δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Ψευδείς και παραπλανητικές δήλωσεις» καταλογίζει στο πόρισμα της η Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου στο νεοδιορισμένο μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως, ο κ. Πολυδωρίδης, σε δηλώσεις του στο Sigmalive έκανε λόγο για "λασπολογία που στόχο έχει να τον πλήξει" καθώς στις ημερομηνίες που αναφέρονται στο πόρισμα "δεν ήμουν καν μέλος της εν λόγω εταιρείας".

"Παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις"

Σύμφωνα με το πόρισμα, "ο κ. Μιχάλης Πολυδωρίδης κατάθεσε ενόρκως στην Επιτροπή ότι τόσο τα άτοµα τους όσο και η εταιρεία […], δεν είχαν καµία σχέση µε χρηματιστηριακό Γραφείο και µε τα όργανα διοίκησης […]. Η δήλωση αυτή είναι ψευδής καθότι […].

Στο Ενημερωτικό ∆ελτίο ηµεροµηνίας 29/9/2000 περιλαµβάνονται οι πιο κάτω Παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις: Η αναφορά στις σελίδες 4 και 8 όσο και στην ανακοίνωση ηµεροµηνίας 19 Οκτωβρίου 2000, που έκδωσε η εταιρεία µε βάση τον Κανονισµό 73, ότι το ΧΑΚ έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή στο ΧΑΚ 157.650.450 µετοχές ονοµαστικής αξίας 10 σεντ στην τιµή έκδοσης 30 σεντ ανά µετοχή ήταν λανθασµένη και παραπλανητική".Name

Μιχάλης Πολυδωρίδης: Προσπάθεια λασπολογίας

Στις ημερομηνίες που αναφέρεται το πόρισμα δεν ήμουν καν μέλος της εν λόγω εταιρείας, δήλωσε στο Sigmalive το μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Μιχάλης Πολυδωρίδης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια λασπολογίας που στόχο έχουν να τον πλήξουν λόγω της φύσεως της θέσης του.

«Δεν ήμουν υπεύθυνος για την υποβολή ενημερωτικού», είπε και πρόσθεσε ότι προσπαθούν να του φορτώσουν αδικήματα τα οποία δεν έχει κάνει.

Ο κ. Πολυδωρίδης σημείωσε παράλληλα ότι σε έρευνα που διενήργησε η ΜΟΚΑΣ, δεν εντόπισε τις κατηγορίες τις οποίες του καταλογίζει η Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΧΑΚ.

"Στη βάση ποιών κριτηρίων έγινε η επιλογή των μελών του ΔΣ;"

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε ερώτηση της προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

Σύμφωνα με το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση Κληρίδη, νεοδιορισμένο μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας είχε σε ένορκη δήλωσή του δώσει ψευδή στοιχεία στην Επιτροπή, σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση, στην οποία ήταν άμεσα αναμεμιγμένος. (Επισυνάπτω απόσπασμα του Πορίσματος με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες). Ως εκ τούτου θέτω τα πιο κάτω ερωτήματα:

• Τι προτίθεστε να πράξετε, δεδομένων αυτών των στοιχείων, τα οποία επισυνάπτω;

• Πώς έγινε ο έλεγχος καταλληλότητας για τα μέλη του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αποφασισθεί ο διορισμός;

• Στη βάση ποιών κριτηρίων έγινε η επιλογή τους;