ΚΥΠΡΟΣ

Ολι Ρεν: Απορρίπτει ύπαρξη διπλών μέτρων για την Κύπρο

Ολι Ρεν: Απορρίπτει ύπαρξη διπλών μέτρων για την Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με την Κύπρο συνιστούν διπλά μέτρα και σταθμά, σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη, δήλωσε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε. Όλι Ρεν σε απάντησή στις καταγγελίες της Ευρωβουλευτή Αντιγόνης Παπαδοπούλου ότι άδικα τιμωρήθηκε η Κύπρος, με πρόσχημα τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Οι περιστάσεις στην Κύπρο ήταν πρωτοφανείς και, κατά συνέπεια, διενεργήθηκαν δύο επικεντρωμένοι έλεγχοι σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές», αναφέρεται.

Η Ευρωβουλευτής είχε θέσει ενώπιον της Κομισιόν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Basel AML Index 2013, τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το Basel Institute on Governance, σχετικά με το δείκτη κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε χώρες της ΕΕ. Η Κύπρος βρέθηκε χαμηλά στην κατάταξη και αξιολογήθηκε ως χώρα μέσου κινδύνου.

Η κ. Παπαδοπούλου διερωτήθηκε «γιατί εξαντλήθηκε όλη η αυστηρότητα έναντι της Κύπρου, ενώ δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα κατά άλλων κρατών μελών, πολλά από τα οποία μάλιστα εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο παράνομων ενεργειών».

Στην απάντησή του ο Όλι Ρεν αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι παρακολουθεί τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τη νομοθεσία της ΕΕ και την πρόοδο των αξιολογήσεων των κρατών μελών και των διαδικασιών παρακολούθησης που θεσπίστηκαν από την ειδική ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης και την MONEYVAL, οι οποίες παρέχουν λεπτομερή συμπεράσματα και επακόλουθες ενέργειες παρά με μια γενική κατάταξη».

«Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι σκοπιμότερο να εξετάσουμε τη συνολική εικόνα αντί της κατάταξης».

Επιπρόσθετα αναφέρει, «όπως έχει ήδη αναγνωριστεί ευρέως, επίσης από τις κυπριακές Αρχές, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο δεν ήταν βιώσιμη και απαιτείτο η διόρθωσή της. Η Επιτροπή έχει επίγνωση των δυσκολιών των προσαρμογών που συνεπάγονται για τον πληθυσμό γενικότερα. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα βάρη αυτά επωμίζονται και μη μόνιμοι κάτοικοι».

ΠΗΓΗ ikypros