ΚΥΠΡΟΣ

Συμφωνία ιστορικής σημασίας για την περιουσία στις βάσεις Κύπρου

Συμφωνία ιστορικής σημασίας για την περιουσία στις βάσεις Κύπρου

Ιστορική συμφωνία απελευθέρωσης πολεοδομικών ζωνών για ανάπτυξη 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται στις βρετανικές Βάσεις, υπέγραψαν το μεσημέρι στο Λονδίνο οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Κύπρου, Ουίλιαμ Χέιγκ και Ιωάννης Κασουλίδης, αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ενώπιον της Γραμματείας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, τόνισε ότι απ' αυτήν επηρεάζονται 15 κοινότητες και χιλιάδες ιδιοκτήτες γης στην περιοχή των Βάσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, προσκεκλημένος της βρετανικής κυβέρνησης. Τον Πρόεδρο συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Ενέργειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, o Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα παρακαθίσουν σε πρόγευμα εργασίας με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Στην ατζέντα θέματα, που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, τις σχέσεις των δύο χωρών στο ευρύτερο επίπεδο της ΕΕ, το Κυπριακό, την οικονομική συνεργασία και θέματα που άπτονται γενικότερα της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και ζητήματα ενέργειας. Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Υπουργός Ενέργειας Μάικλ Φάλον.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, που τον συνοδεύουν θα έχουν επίσης σημαντικές επαφές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής.