ΚΥΠΡΟΣ

Ντάουνερ:Αναμένεται σήμερα να ενημερώσει το ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ντάουνερ:Αναμένεται σήμερα να ενημερώσει το ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Στη Νέα Υόρκη είναι στραμμένη σήμερα η προσοχή της Λευκωσίας, όπου, ο Εδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη διάρκειας της παραμονής του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έχει συναντήσεις με άλλους αξιωματούχους της Γραμματείας και μέλη της ομάδας του, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Για την Πέμπτη έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους μονίμους αντιπροσώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, καθώς και τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων.

Σήμερα, εξάλλου, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, θα ενημερώσει τα μέλη του ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε συνάντηση με τις χώρες, που διατηρούν στρατεύματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι επαφές της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας με διπλωμάτες των πέντε μονίμων μελών και άλλα μέλη του Σ.Α., στη διάρκεια των οποίων τους ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Διπλωματικές πηγές, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στη Λευκωσία, ανέφεραν ότι καθώς η προσπάθεια για το κοινό ανακοινωθέν συνεχίζεται και ο κ. Ντάουνερ παραμένει στη θέση του, δεν θα πρέπει να αναμένονται δραματικές εξελίξεις.

Στο μεταξύ, η κακοκαιρία, που πλήττει τη Νέα Υόρκη με σφοδρή χιονόπτωση, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί, δεν αποκλείεται να αναβάλει τη σημερινή συνεδρίαση.

Εν αναμονή της ενημέρωσης του Ειδικού Συμβούλου έχει καθυστερήσει η παρουσίαση από τη βρετανική αντιπροσωπεία του προσχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, του οποίου η υιοθέτηση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Διαβάστε επίσης

Το Κυπριακό στην αυριανή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ