ΚΥΠΡΟΣ

Συνεδρίαση για επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ

Συνεδρίαση για επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ

Το θέμα του χρόνου έναρξης επαναδιαπραγμάτευσης των τίτλων της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) θα βρεθεί στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου με την ηγεσία της τράπεζας, ενόψει της λήξης της τρίτης περιόδου αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της Τράπεζας στο ΧΑΚ, στις 31 Ιανουαρίου 2014.

Στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη στα γραφεία της Επιτροπής, θα παρευρεθούν από πλευράς Τράπεζας Κύπρου ο Πρόεδρος της Κρίστης Χασάπης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Η Επιτροπή αποφάσισε στις 29 Οκτωβρίου του 2013 τη νέα αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2014, ώστε να δοθεί χρόνος στην εταιρεία, για συμμόρφωση με τις συνεχείς υποχρεώσεις της σε σχέση με την οικονομική πληροφόρηση, καθώς και για την τυχόν κατάρτιση Ενημερωτικού Δελτίου για την εισαγωγή στο ΧΑΚ των μετοχών που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των σχετικών Διαταγμάτων.

Σε σχέση με τη συνάντηση, η κ. Καλογήρου είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη πως θα ζητήσει να ενημερωθεί για τα νέα χρονοδιαγράμματα που ενδεχομένως έχει θέσει η Τράπεζα σε σχέση με την εισαγωγή των νέων τίτλων της στο χρηματιστήριο και την κατάθεση σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου, με την Επιτροπή, όπως είπε, να έχει ενώπιον της δύο επιλογές: Είτε την επέκταση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της Τράπεζας είτε τη διαγραφή τους.

"Η αναστολή διαπραγμάτευσης για εννέα μήνες των τίτλων ενός εκδότη είναι πρωτάκουστο αλλά είναι και ιδιάζουσες οι συνθήκες που αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε για τόσο μεγάλο διάστημα έναν εκδότη", είπε η κ. Καλογήρου,

Επίσης, εξήγησε ότι η δέσμευση που είχε η ΕΚ για την αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014 ήταν για να εκδοθούν όλες οι περιοδικές πληροφορίες που χρωστούσε η εταιρεία προς τους επενδυτές κάτι που έχει κάνει, εκδίδοντας μέχρι και τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννιάμηνο.

Η Τράπεζα απομένει να υποβάλει στην ΕΚ το Ενημερωτικό Δελτίο για την εισαγωγή των νέων τίτλων της στο ΧΑΚ, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις νέες εργασίες που έχει αναλάβει (μετά την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας), τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα, τις προοπτικές και τους κινδύνους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, μετά τη συνάντηση, το Συμβούλιο της Επιτροπής θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα έχει ενώπιον του δύο επιλογές: Είτε θα επεκτείνει την αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της τράπεζας για μια λογική χρονική περίοδο είτε θα διαγράψει την τράπεζα από το ΧΑΚ.