Μαυρογιάννης: Το κλειδί της λύσης είναι η Άγκυρα

Μαυρογιάννης: Το κλειδί της λύσης είναι η Άγκυρα

Το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι η Άγκυρα, χωρίς να θέλουμε να προσβάλουμε τους Τουρκοκύπριους συνομιλητές μας, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μιλιέτ".

"Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά όλα τα αστέρια έχουν τοποθετηθεί στη σωστή σειρά για να υπάρξει λύση", είπε ο Αντρέας Μαυρογιάννης και πρόσθεσε: "Είναι πολύ μεγάλο γεγονός να εξηγήσουμε τις θέσεις μας οι ίδιοι στην Άγκυρα".

"Με ικανοποιεί το γεγονός ότι θα ανοίξουμε ένα κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα, υποβάλλοντας τις θέσεις μας με εποικοδομητικό τρόπο και το ότι θα έχω την ευκαιρία να ακούσω τις δικές τους θέσεις. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέλουμε να συζητήσουμε.

Αντιλαμβανόμαστε τις ευαισθησίες τους και ελπίζουμε ότι θα αντικρύσουν θετικά αυτή την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων η οποία θα συμβάλει στην ειρήνη και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Δεν θέλω να προσβάλω τους Τουρκοκύπριους συνομιλητές μας αλλά κατά την άποψή μας το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα και για μας είναι πολύ σημαντικό να πάμε στην τουρκική πρωτεύουσα και να έχουμε την ευκαιρία να πείσουμε σχετικά με την υπόθεσή μας εάν μας επιτραπεί", δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

"Θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό για όλους τους Κυπρίους. Εμείς είμαστε ένα μικρό κράτος. Δεν ανταγωνιζόμαστε την Τουρκία. Αυτό που ζητούμε είναι μια θέση στον ήλιο. Επιπλέον ως μέλος της ΕΕ μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν πολύ θετικό ρόλο σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Ασφαλώς μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες οι άνθρωποι μπορεί να έχασαν τις ελπίδες τους και να απογοητεύτηκαν", πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως αν γίνει αποδεχτή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τα Βαρώσια και εφαρμοστεί σύντομα, αυτό δεν θα είναι μόνο εποικοδομητικό αλλά θα είναι ένα σπουδαίο μέτρο εμπιστοσύνης για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και καταλύτης για την συμφωνία. "Θα είναι ένα παράδειγμα για να εργαστούμε μαζί στη λογική του όλοι κερδίζουν. Ο Έρογλου με τον Αναστασιάδη μπορούν να καταλήξουν σε λύση. Με αυτό τον τρόπο θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες",ανέφερε.