ΚΥΠΡΟΣ

Χρ. Στυλιανίδης: Δεν «αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος»!

Χρ. Στυλιανίδης: Δεν «αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος»!

Σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων για την πορεία του Κυπριακού υπό το φως των πρώτων συναντήσεων των διαπραγματευτών και των επισκέψεων τους σε Άγκυρα και Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο πληροφορήθηκε για τις προτάσεις, που υπέβαλε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στις επαφές του στην Άγκυρα, καθώς και για τις προτάσεις που έθεσε ο Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε επίσης το Εθνικό Συμβούλιο τόσο για τις επαφές του κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία και τις θέσεις της Ένωσης για τη συνεχιζόμενη κρίση στην χώρα, όσο και για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τους ισχυρισμούς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους με αφορμή την επίσκεψη του Οζντίλ Ναμί στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες επισκέψεις έγιναν και στο παρελθόν και σε ψηλότερο μάλιστα επίπεδο.

NEOFYTOY

«Νομίζω ότι σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα, λόγω του ότι αυτές οι συναντήσεις γίνονται πιο διακριτικά», διευκρίνισε. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έφυγε από την συνεδρίαση χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Λίγο μετά όμως σε εκπομπή του ΡΙΚ, ακούγοντας δηλώσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης, διερωτήθηκε σε ποια συνεδρία ήταν ο ίδιος και σε ποια οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Έκανε λόγο για κινδυνολογία, για μηδενισμό, και τόνισε ότι ο φανατισμός και η διχόνοια δεν οδηγούν πουθενά. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος είπε, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουμε μέσω των διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση, για την δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη περί αποχωρήσεις από τις συνομιλίες στην περίπτωση που συνεχίσει το τουρκικό σκάφος Barbaros τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Α. Νεοφύτου υποστήριξε ότι δεν έγινε κάτι που να θεωρείται παραβίαση.

Δεν απαγορεύεται ανέφερε συγκεκριμένα η διέλευση οποιουδήποτε σκάφους οποιασδήποτε χώρας από οποιανδήποτε ΑΟΖ. Παραβίαση υπάρχει, συμπλήρωσε, όταν για παράδειγμα ένα σκάφος προσπαθεί να παρεμποδίσει την ώρα που γίνεται γεώτρηση σε κάποιο οικόπεδο. Έκκληση στα πολιτικά κόμματα να διατυπώνουν προσεκτικά τις διαφωνίες τους, απηύθυνε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Έχει σημασία, είπε, το πώς διατυπώνονται οι διαφορετικές απόψεις, την στιγμή που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι είπε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Θεωρούμε ανέφερε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αν εγκαταλειφθούν είτε δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, είτε θα καταλήξουμε σε χειρότερη συμφωνία.

NIKP

Μετέφερε επίσης την άποψη του ΑΚΕΛ ότι δεν αποδέχεται εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ. Ως χώρα ευρωπαϊκή, είπε, δεν χρειαζόμαστε άλλες εγγυήσεις από αυτές που παρέχονται από την ΕΕ. Από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, σημείωσε, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο χάσμα στις απόψεις που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν έχω αμφιβολία, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι η προσπάθεια θα είναι πολύ δύσκολη, γι' αυτό τόνισε και πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ για την πορεία των διαπραγματεύσεων διατύπωσε στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Διατύπωσε την θέση ότι η πολιτική του «καλού παιδιού» έχει αρνητικές συνέπειες για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για «νέες γενναιόδωρες προσφορές» του προέδρου Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και των συναντήσεων των διαπραγματευτών δεν υπήρξε καμία μεταβολή των Τουρκικών θέσεων. Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις επαφές Ναμί στις ΗΠΑ λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό στην δική μας διπλωματία. Πρόκειται -είπε- για αναβάθμιση του ψευδοκράτους η οποία οφείλεται εν πολλοίς στις χιαστί συναντήσεις. Η δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ, αλλά και η διπλωματική δράση και της Τουρκίας και των εκπροσώπων της στην Κύπρο, δεν δείχνει καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε για το Κυπριακό το Εθνικό Συμβούλιο

Ομήρου: Η επίσκεψη Ναμί στον Λευκό Οίκο έπρεπε να σημάνει συναγερμό