Αναστασιάδης: Καταγγελία κατά της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αναστασιάδης: Καταγγελία κατά της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να εκφράσουν οι "28", οι οποίοι, μέσα από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, θα καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.


Στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, την οποία παρουσίασε ο 'Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώνει τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ επισημαίνει ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης ζητά όπως η ΕΕ στείλει ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και «όχι να περιοριστεί σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρείες. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου ζητάει την επίδειξη αλληλεγγύης προς ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

 

Διαβάστε επίσης: Τη στήριξη της Ε.Ε. στην Κύπρο ζήτησε ο Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής