ΚΥΠΡΟΣ

Μποζκίρ:Οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε ολόκληρη την Κύπρο

Μποζκίρ:Οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε ολόκληρη την Κύπρο

Ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως η "διοίκηση της νότιας Κύπρου", όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγνοεί τα δικαιώματα της "βόρειας Κύπρου" και συνεχίζει τις δραστηριότητές της "κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου".

Υποστήριξε μάλιστα πως θέση της Τουρκίας είναι πως οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ο κ. Μποζκίρ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίζει να τηρεί την ίδια θέση σε ό,τι αφορά στο θέμα των φυσικών πόρων και πρόσθεσε πως το Μπαρμπαρός βρίσκεται στην περιοχή μετά από αίτημα του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε πως ενώ αυτή η απαίτηση συνεχίζεται και η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις ερευνητικές εργασίες της, θα συνεχίσουν και αυτοί τις σεισμικές έρευνες.

Επεσήμανε πως η κυπριακή κυβέρνηση μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και πως η ΕΕ έχει την ευθύνη για το άνοιγμα κεφαλαίων. "Εάν ανοίξουν θα είμαστε ευχαριστημένοι. Εάν όχι θα συνεχίσουμε την πορεία μας", ανέφερε.

Σε ερώτηση για το θέμα του αγωγού μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Μποζκίρ ανέφερε πως πρώτα από όλα πρέπει να βρουν κατά πόσον υπάρχει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου. Πρόσθεσε πως η Τουρκία βρίσκεται 40 μίλια μακριά και πως ο πιο εύκολος τρόπος είναι το αέριο να περνά μέσω Τουρκίας.

Σημείωσε πως εναπόκειται στις ίδιες τις πετρελαϊκές εταιρείες να αποφασίσουν κατά πόσον είναι βιώσιμο να κατασκευαστεί ένας αγωγός που να καλύπτει μια μακρά απόσταση.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ακόμη πως Επίτροποι της ΕΕ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο Ιταλός Πρωθυπουργός και ο Λιθουανός Πρόεδρος θα επισκεφθούν τις προσεχείς ημέρες την Τουρκία.

Σημείωσε πως επισκέφθηκε το ψευδοκράτος πριν από αυτές τις επισκέψεις για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να αποφασίσουν για τα βήματα που θα λάβουν από κοινού.

Από την πλευρά του ο κ. Ερογλου ανέφερε πως η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα ενδιαφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει προβλήματα με την ΕΕ και πως ο κ. Μποζκίρ θα ενημερωθεί για αυτά.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις