ΚΥΠΡΟΣ

Στάση αναμονής από Λευκωσία για Μπαρμπαρός

Στάση αναμονής από Λευκωσία για Μπαρμπαρός

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Άγκυρας, ενόψει του γεγονότος ότι στις 10 το βράδυ της Τρίτης λήγει η οδηγία προς ναυτιλομένους (ΝΑVTEX) που εξέδωσε για το Μπαρμπαρός, βρίσκεται η Λευκωσία.

Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή, η Λευκωσία δεν σκοπεύει να ανοίξει τα χαρτιά της προτού διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας μετά τη λήξη της οδηγίας.

Τα σενάρια τα τελευταία 24ωρα δίνουν και παίρνουν, για το αν τελικά το Μπαρμπαρός θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, αν θα μεταφερθεί στο Καστελλόριζο, ή ακόμα αν θα επιστρέψει στην Τουρκία και πότε θα ήταν ορθό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με ποιους όρους.

Η πρόθεση του Προεδρικού είναι η συνέχιση του διαλόγου ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της λύσης. Ωστόσο η ιστορία έχει αποδείξει πως η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει τα πάντα. Ερωτηθείς σε συνέντευξη του (30/11/2014), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε πει ότι αν διασφαλιστεί ότι αποκαθίσταται η νόμιμη τάξη, τότε θα επιστρέψει στον διάλογο. «Το θέμα είναι να μην επικρέμαται η απειλή ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθουν, ιδιαίτερα δε η απειλή ότι αν δεν σταματήσουν τα διερευνητικά προγράμματα της ΕΝΙ-KOGAS θα επανέλθει το Μπαρμπαρός».

Η Λευκωσία «αδράνησε» δηλώνουν νομικοί

Οι νομικοί Αντρέας Αγγελίδης και Λουκής Λουκαϊδης, μιλώντας στο SigmaLive, εξέφρασαν την άποψη ότι η Λευκωσία αδράνησε αναφορικά με τη λήψη μέτρων εξάσκησης πίεσης και πρόκλησης κόστους προς την Τουρκία, παρά του ότι τέτοια μέτρα είχαν συμφωνηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι όποια και να είναι η εξέλιξη μετά τη λήξη της οδηγίας ΝΑVTEX, σημασία έχει το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών, και που υποτίθεται θα ανακοινώνονταν αναλόγως των εξελίξεων. Διερωτήθηκε παράλληλα αν θα ήταν ορθό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, εφόσον το Μπαρμπαρός συνεχίσει να αλωνίζει είτε στην Κύπρο είτε σε άλλα ελληνικά νησιά. Είπε παράλληλα ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξοφλήσουμε το χρέος και βασικό καθήκον μας προς τον τρόπο. «Να διεκδικήσουμε το δίκαιο κατά τρόπο σταθερό. Μόνο όταν το διεκδικείς το πετυχαίνεις. Οι ηγεσίες των κομμάτων απέτυχαν να το πράξουν», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ, Λουκή Λουκαϊδη, ο οποίος είπε ότι λανθασμένα η Λευκωσία υπό τον φόβο της αποτυχίας, δεν έσπευσε να καταγγείλει τις τουρκικές παραβιάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι όποιες παραστάσεις και επιστολές είπε, είναι ουσιαστικά άχρηστες. Χωρίς γραπτές καταγγελίες δεν διεκδικείς το δίκαιο σου, πόσο μάλλον να το κερδίσεις.

Πάντως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συνεχίζει να διεξάγει παράνομα τις έρευνες του εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και συγκεκριμένα γύρω στις 3 το απόγευμα της Τρίτης, βρισκόταν ανοιχτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο.

Σχετικές ειδήσεις