ΚΥΠΡΟΣ

Συμφωνούν Χριστόφιας-Αναστασιάδης για το ΦΑ

Συμφωνούν Χριστόφιας-Αναστασιάδης για το ΦΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, συμφωνούν στο μείζον θέμα κατοχύρωσης των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Αμφότεροι, σε χωριστές συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα «Χαραυγή», δήλωσαν ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, εφόσον λυθεί το Κυπριακό, διασφαλίζονται με τις συμφωνίες Χριστόφια- Ταλάτ και Χριστόφια- Έρογλου. Η εφημερίδα έθεσε σειρά κοινών ερωτημάτων και από τις απαντήσεις προκύπτει, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ, πως ξεκινούν από την ίδια βάση.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι με προϋπόθεση πως θα προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια- Ταλάτ και Χριστόφια- Έρογλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η δημιουργία εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων, διασφαλίζει μία συνετή διαχείριση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας, συνεπώς και των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, απάντησε ότι οι Τουρκοκύπριοι διασφαλίζονται από τις συγκλίσεις, στις οποίες κατάληξε ο ίδιος με τον κ. Ταλάτ και τον κ. Έρογλου. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης, ευθύς εξαρχής, θα έπρεπε να κάνει σημαία του τις συγκεκριμένες συγκλίσεις και να συνεχίσει τις συνομιλίες από αυτό το σημείο, προκειμένου να προλάβει την εισβολή της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επί του σημείου αυτού, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η τουρκική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου έγινε αιφνιδίως και μόνο έξι ημέρες πριν την έναρξη της τρίτης φάσης των διαπραγματεύσεων.«Συνεπώς δεν ετέθη θέμα, ώστε να απαιτείτο η όποια διακήρυξη για τα συμφωνηθέντα. Εάν το έπραττα θα δημιουργούσα θέμα εκ του μη όντος» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα «πού οδηγεί η επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί» ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι οδηγεί σε μία ανεπιθύμητη στασιμότητα στις συνομιλίες. Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιμονή για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, πριν από τη λύση.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Χριστόφια, στόχος της Άγκυρας είναι να επιβάλει την ύπαρξη δύο κρατών, τα οποία θα συνδιαχειρίζονται το φυσικό αέριο πριν από τη λύση.