ΚΥΠΡΟΣ

Οικογένεια αγνοούμενου: Η ΔΕΑ έκανε λάθος σε 7 οστά

Οικογένεια αγνοούμενου: Η ΔΕΑ έκανε λάθος σε 7 οστά

Η οικογένεια του μέχρι πρότινος αγνοουμένου Γεωργίου Φορή, κάνει λόγο για αργοπορία της ΔΕΑ να αναγνωρίσει και να διορθώσει το λάθος της.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι τα επτά από τα 18 οστά που της παραδόθηκαν - και τα οποία ανήκουν σε άλλους τρεις αγνοούμενους - είναι «ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό λάθους και εγείρει έντονες ανησυχίες για την διαδικασία που ακολουθήθηκε από την ΔΕΑ στο παρελθόν».

Σε ανακοίνωση της οικογένειας του Γ.Φορή, αναφέρεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ, οι δυο εμπειρογνώμονες Δρ.William Goodwin και Δρ.José Luis Prieto την ενημέρωσαν για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας τους, σχετικά με τα οστά που τους παρέδωσε η ΔΕΑ στις 31 Δεκεμβρίου2014.

Προστίθεται ότι «οι δυο εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν την ορθότητα των συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) σύμφωνα με τα οποία, η ΔΕΑ έδωσε οστά στην οικογένεια μας που όντως ανήκουν στον συγγενή μας Γεώργιο Φορή και άλλα επτά οστά που ανήκουν σε άλλους τρεις αγνοουμένους».

Η οικογένεια, συμπληρώνεται, πληροφορήθηκε από τους δύο εμπειρογνώμονες ότι οι άλλοι τρεις άνδρες είναι Ασσιώτες αγνοούμενοι και η ΔΕΑ ζήτησε να λάβει αντίγραφα των εκθέσεων του ΙΝΓΚ.

Η οικογένεια αποφάσισε να εφοδιάσει τη ΔΕΑ με αντίγραφα αυτών των εκθέσεων, αν και αποτελούν προσωπική ιδιοκτησία της οικογένειας, για να μπορέσει η ΔΕΑ να προβεί γρήγορα στην επίσημη ενημέρωση των οικογενειών τους.

Δέχθηκε παράλληλα την προφορική και γραπτή απολογία της ΔΕΑ για το λάθος της, «σημειώνοντας επανειλημμένως ότι τα λάθη στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν επτά».

Τέλος αναφέρεται ότι η οικογένεια αναμένει την επίσημη έκθεση των εμπειρογνωμόνων καθώς και απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία επανεξέτασης, την διαδικασία επιστροφής οστών και την διαδικασία για τα εφεδρικά σκελετικά δείγματα που ακολούθησε η ΔΕΑ και για τα οποία δεν έχει δώσει ακόμη επίσημη γραπτή απάντηση.

Πηγή ΚΥΠΕ