ΚΥΠΡΟΣ

Συμφωνία για συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ προς την Κύπρο για υποδοχή μεταναστών

Συμφωνία για συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ προς την Κύπρο για υποδοχή μεταναστών

Μετά από αίτημα της Κύπρου για περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του κυπριακού συστήματος ασύλου και υποδοχής, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EASO αποφάσισε να συνεχίσει την υποστήριξη προς την Κύπρο για παροχή εμπειρογνωμοσύνης από την EASO και τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας, υπογράφηκε τροποποίηση του Σχεδίου Στήριξης της EASO για περαιτέρω υποστήριξη προς την Κύπρο μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Πέραν της συνέχισης της εφαρμογής των αρχικών μέτρων υποστήριξης, έχουν προστεθεί νέες δραστηριότητες για στατιστικές, ηλικιακή αξιολόγηση, κηδεμονία, εκπαίδευση και διαδικασίες για το Δουβλίνο ΙΙΙ/.

Επισημαίνεται πως η αίτηση για περαιτέρω υποστήριξη προήλθε από τη θέληση για διασφάλιση της συνέχισης των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν ήδη επιτευχθεί μέσα στο πλαίσιο των μέτρων υποστήριξης που εφαρμόστηκαν από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επαρκώς τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Προστίθεται πως υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη της εκπαίδευσης του προσωπικού, δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος κηδεμονίας για ασυνόδευτους ανήλικους που χρειάζονται διεθνή προστασία, παροχή εμπειρογνωμοσύνης για ανάπτυξη ενός συστήματος συστήματος συλλογής στοιχείων για το άσυλο και διαχείριση της εφαρμογής των διαδικασιών για το Δουβλίνο ΙΙΙ.

Σημειώνεται πως στην Κύπρο η EASO συντονίζει ειδικές ομάδες υποστήριξης και εργάζεται στενά μαζί με τις κυπριακές Αρχές, την UNHCR και άλλους παράγοντες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις