ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Κράτος με ομοσπονδιακή δομή και δύο περιφέρειες

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Κράτος με ομοσπονδιακή δομή και δύο περιφέρειες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για τον στόχο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι χρειάζονται από αυτήν «δείγματα γραφής και όχι απλώς διατυπώσεις για επιθυμία λύσης του Κυπριακού».

Η δημιουργία κράτους με ομοσπονδιακή δομή και δύο περιφέρειες, εφαρμόζοντας την πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κύπρου.

Εξηγώντας το σκεπτικό αυτό, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «η κάθε περιφέρεια θα έχει τον πρώτο λόγο στη δική της περιοχή, με απαρέγκλιτη εφαρμογή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ακούει «με προσοχή τις θέσεις για ανάγκη διαμόρφωσης νέας στρατηγικής, αλλά και ότι με λύπη σημειώνει ότι δεν άκουσε ποια μπορεί να είναι αυτή η νέα στρατηγική» ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «είναι έτοιμος να ακούσει νέες προτάσεις, εισηγήσεις και τακτικές, αλλά και ότι δεν είναι έτοιμος να αποδημήσει τη στρατηγική που χάραξε το Εθνικό Συμβούλιο».

Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί θα παγιωθούν τα τετελεσμένα και θα επιτευχθούν οι στόχοι της Τουρκίας.

Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους Ευρωπαίους να στρέψουν τις ενέργειές τους προς την Τουρκία, από την οποία, επισήμανε, «χρειάζονται δείγματα γραφής και όχι απλώς διατυπώσεις, για επιθυμία λύσης του Κυπριακού».

Σχετικές ειδήσεις