ΚΥΠΡΟΣ

Βιβλική καταστροφή σε αρκετές περιοχές της Πάφου λόγω βροχών

Βιβλική καταστροφή σε αρκετές περιοχές της Πάφου λόγω βροχών

Καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν ακατάπαυστα χθες το βράδυ μετέτρεψαν την Πάφο, τη Γεροσκήπου και αρκετές κοινότητες σε λιμνοθάλασσα.

Σε ό,τι αφορά την Πάφο δημιουργήθηκε και πάλι σοβαρό πρόβλημα, με τους οχετούς λυμάτων να γεμίζουν κυριολεκτικά τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Με βοθρολύματα πλημμύρισαν πολλά υποστατικά από τη λεωφόρο Ποσειδώνος μέχρι τη Γεροσκήπου, ανάμεσα και στα οποία και μια ξενοδοχειακή μονάδα.

Συνεργεία του Δήμου, της Αστυνομίας, των Δημοσίων έργων και της Πυροσβεστικής εργάζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στα Μαντριά η γέφυρα πλημμύρισε και σημειώθηκαν αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αποκοπής ηλεκτρικών καλωδίων.

Ζημιές καταγράφηκαν και σε κτηνοτροφικά υποστατικά.

Στο μεταξύ άμεσα επιστρατεύτηκαν τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την πόλη και επαρχία Πάφου.

Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως αμέσως μετά τις χθεσινές πρωινές ραγδαίες βροχές όλα τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης επιστρατεύθηκαν σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

“Παρακολουθήσαμε σφαιρικά το θέμα” είπε η κ. Λάμπρου, “και τα συνεργεία μας ασχολήθηκαν με το άνοιγμα φρεατίων και σχαρών μέσα στους δρόμους”.

Αναφορικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, η κ. Λάμπρου είπε πως η κατάσταση εξομαλύνθηκε κάπως χθες το μεσημέρι, ωστόσο αργά χθες γύρω στις 20:30 οι βροχοπτώσεις επανήρχησαν με αποτέλεσμα να προκληθεί πτώση κυπαρισσιών στην περιοχή Ανατολικού, της κοινότητας Μανδριών και στο παλαιό δρόμο Αχέλειας – αεροδρομίου.

Η ανταπόκριση των συνεργείων ήταν και πάλι άμεση – όπως είπε- και μετακινήθηκαν τα δένδρα.

Τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης έμειναν σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο μεταξύ προκαθορισμένη ήταν η σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου στην Επαρχιακή Διοίκηση στην παρουσία εκπροσώπων της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολιτικής Άμυνας, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Μαντριών Παναγιώτης Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κοινότητα του υπέστη βιβλική καταστροφή.

Η κοινότητα, συνέχισε, δεν έχει ρεύμα ενώ οι είσοδοι της αποκλείστηκαν λόγω της αποκοπής καλωδίων. Ζημιές προκλήθηκαν στην κτηνοτροφική περιοχή και στα θερμοκήπια, πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε, πλημμύρισε η υπόγεια είσοδος του χωριού ενώ λόγω διακοπής του ρεύματος δεν λειτούργησαν οι αντλίες για να βγάλουν το νερό από την υπόγεια είσοδο της κοινότητας. Αρκετές καλλιέργειες και πατάτες κατέστρεψε ο αέρας, κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στην πόλη της Πάφου όπως και στην πλατεία της Γεροσκήπου οι εικόνες ήταν πρωτόγνωρες και έμοιαζαν με λιμνοθάλασσες.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δήλωσε ότι τα βοθρολύματα που κάλυψαν τους δρόμους οφείλονται σε κακοτεχνίες του ΣΑΠΑ κατά την εκτέλεση της Β’ φάσης του έργου, γι' αυτό το νέο ΔΣ του ΣΑΠΑ προτίθεται να καταχωρήσει αγωγές εκατομμυρίων ευρώ εναντίον του ιδίου του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής καταιγίδας δεκάδες δένδρα αποκόπηκαν. Ένα εντός των δημοτικών ορίων Πάφου και ένα στη Γεροσκήπου κατέπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως από χθες το πρωί μέχρι σήμερα το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 63 ειδικές εξυπηρετήσεις και σε 11 πυρκαγιές παγκύπρια, σημειώνοντας ωστόσο πως από τις 63 ειδικές εξυπηρετήσεις οι 53 αφορούσαν την Πάφο για άντληση νερού από υποστατικά και πτώσεις δέντρων.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χριστίνα Παπαδοπούλου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στην περιοχή Μαντριών, λόγω της κακοκαιρίας, σημειώθηκε βλάβη η οποία ακόμη να αποκατασταθεί σε ένα σημείο.

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε πως από την αποκοπή πασσάλου της ηλεκτρικής προκλήθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 20:30 το βράδυ χθες, η οποία αποκαταστάσθηκε στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο παρατήρησε σε μια μικρή περιοχή των Μαντριών όπου υπάρχουν κατοικίες ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Τουφεξής, διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε πως οι περιοχές στις οποίες διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας ήταν η περιοχή του Κόσμοπλαστ, του Ανατολικού, η Κάτω Πάφος, η περιοχή του αεροδρομίου, η περιοχή της Αχέλειας, η περιοχή του ΓΝ Πάφου και η περιοχή του Aphrodite Hills.

Πηγή ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/277967/vivliki-katastrofi-se-arketes-perioxes-tis-pafou-logo-vroxon#sthash.G4gldSEC.dpuf

Σχετικές ειδήσεις