Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Ενημέρωση  του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαπραγματεύσεις  στο Κυπριακό
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό...

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να ενημερώσει μέσα στις προσεχείς ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της σημερινής κοινής συνάντησης στη Γενεύη, για τα συμπεράσματα των συνομιλιών στη Λευκωσία κατά τους τελευταίους μήνες και για τους σχεδιασμούς του ΟΗΕ για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προς το Σ.Α. για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό θα δοθεί μετά τη νέα κοινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου, προς τα τέλη Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και όχι μέσα στον Ιούλιο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού εκτιμούν ότι η συνάντηση του Οκτωβρίου (Μπαν, Χριστόφια και Έρογλου) θα είναι «καθοριστική» για την έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για την συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από πλευράς ΟΗΕ και διεθνούς παράγοντα (Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Βρυξελλών) παραμένει ο στόχος για ολοκλήρωση όλων των φάσεων της διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένης πολυμερούς διάσκεψης και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων) μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Φέρχαν Χακ, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, επανέλαβε σημεία της γραπτής δήλωσης στην οποία προέβη ο Μπαν Κι-μουν μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Γενεύη με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Όπως είπε, «ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και παραγωγική. Κάποιες από τις δυσκολίες που στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας ταχτοποιήθηκαν. Αμφότεροι οι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο Γ.Γ. ανέφερε στους κ.κ. Χριστόφια και Ερογλου ότι ενώ συμφωνεί πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κυπριακής ηγεσίας και ιδιοκτησίας, είναι έτοιμος να προσφέρει ενισχυμένη ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών χωρίς περιορισμό της βασικής αρχής των διαπραγματεύσεων. Και οι δύο ηγέτες απεδέχθησαν την προσφορά του».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν να εισέλθουν σε μία εντατική περίοδο διαπραγματεύσεων στα ουσιαστικά ζητήματα, με την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Ο Γ.Γ. προσδοκά πως μέχρι τον Οκτώβριο οι ηγέτες θα μπορέσουν να έχουν φτάσει σε συγκλίσεις σ' όλα τα ουσιαστικά θέματα και θα συναντηθούν μαζί του στη Νέα Υόρκη».