ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την έκρηξη

Κύπρος: Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την έκρηξη
Για πρώτη φορά συνήλθε σήμερα η Μονομελής Ερευνητική Επιτροπή, την οποία διόρισε το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια και να αποδώσει...

Για πρώτη φορά συνήλθε σήμερα η Μονομελής Ερευνητική Επιτροπή, την οποία διόρισε το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια και να αποδώσει ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, νομικός Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος θα υποβοηθείται στο έργο του από τρεις δικηγόρους, δύο Αστυνομικούς και ένα εμπειρογνώμονα πυροτεχνουργό, διαβεβαίωσε ότι ουδείς εξαιρείται από τις έρευνες της Επιτροπής, περιλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών.

Εξήγησε ότι η Επιτροπή δεν θα λειτουργήσει ως Δικαστήριο και δεν θα ακολουθήσει τους νόμους περί αποδείξεως, ενώ τόνισε ότι στις ακροάσεις δεν θα λεχθεί οτιδήποτε που θα θέσει σε κίνδυνο την ποινική διαδικασία.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου θα διερευνηθούν δυο πράγματα: πρώτον τι ακριβώς έγινε και δεύτερον ποιά γεγονότα έλαβαν χώρα από την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων μέχρι και μετά την έκρηξη.

Οι ακροάσεις της Επιτροπής με εξέταση μαρτύρων θα αρχίσουν στις 22 Αυγούστου και το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να είναι έτοιμο στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι ακροάσεις θα είναι όλες ανοιχτές εκτός κάποιων περιπτώσεων. Θα μπορούν δε να τις παρακολουθούν οι συγγενείς των θυμάτων με τους δικηγόρους τους.

Στους μάρτυρες, όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου. θα δίδεται χρόνος 20 λεπτών για να πουν ό,τι επιθυμούν και στην συνέχεια θα τους υποβάλλονται ερωτήσεις, στις οποίες θα έχουν το δικαίωμα να μην απαντήσουν.