ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το εδαφικό

Κύπρος: ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το εδαφικό
Με ανταλλαγή απόψεων ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το εδαφικό μεταξύ του προέδρου της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ...

Με ανταλλαγή απόψεων ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το εδαφικό μεταξύ του προέδρου της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς 'Ερογλου.
«Χάρτες και στοιχεία» για το θέμα θα συζητηθούν στο τέλος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Τόνισε δε ότι διακυβεύονται πολλά στις συνομιλίες, οι οποίες δεν αποτελούν παιχνίδι, αλλά είναι πραγματικά σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον του νησιού και όλες τις επιπτώσεις για την ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ερωτηθείς, αν υπήρξε συζήτηση για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της προηγούμενης συνάντησης.

Μάλιστα, σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων σημείωσε πως, κατά την άποψή του, δεν θα επηρεάσει την συνάντηση των ηγετών με τον γενικό γραμματέα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το θέμα της εδαφικής αναπροσαρμογής έχει σχέση με την έννοια των συνόρων μεταξύ των συνιστώντων κρατιδίων . «Δεν μιλούμε για εθνικά σύνορα. 'Έτσι σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου, είναι ΑΟΖ για όλο το νησί και όταν θα επανενωθεί σε μια ομόσπονδη λύση, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών δεν θα έχει επιπτώσεις πάνω στο θέμα των γεωτρήσεων», τόνισε.