Μυστικά κονδύλια: Κατεπείγουσα έρευνα για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο φάκελος περιείχε…

Νέα Ίμια στήνουν οι Τούρκοι - Σκηνικό πολέμου στην υφαλοκρηπίδα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και…

Δημοσκόπηση Newsbomb.gr - Prorata: Το 62% δεν θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής…

Εποχική γρίπη: Πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία - Φραγμός ο εμβολιασμός

Ο Καθηγητής Π. Μπεχράκης και ο πρόεδρος…

Αυστηρό μήνυμα Πολάκη στους οπτικούς: Το voucher θα εφαρμοστεί

Οι πολίτες δικαιούνται να εκτελούν τις γνωματεύσεις…

Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «πόλεμος» των NAVTEX - Τι θα γίνει με το γεωτρύπανο της ENI

Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «πόλεμος» των NAVTEX - Τι θα γίνει με το γεωτρύπανο της ENI

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ - ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κυπριακή ΑΟΖ | NAVTEX: Μια σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στη Λευκωσία και την Άγκυρα, καθώς το βράδυ της Τρίτης (20/02) η Λευκωσία, απάντησε στη νέα παράνομη NAVTEX που είχε εκδώσει πρωτύτερα η Τουρκία, δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του Οικοπέδου 3 στην κυπριακή ΑΟΖ, για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων. Ειδικότερα, οι Τούρκοι δέσμευσαν θαλάσσια ζώνη από τον Ακάμα και τις νότιες ακτές της Κύπρου, μέχρι και το Ακρωτήρι Αποστόλου Αντρέα για έλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από πολεμικό πλοίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αρμόδια αρχή για την περιοχή ευθύνης της Κύπρου (που είναι η θαλάσσια περιοχή στα όρια του Fir Λευκωσίας, εξέδωσε απόψε την ακόλουθη NAVTEX ως απάντηση στους Τούρκους:

«ΚΣΕΔ Λάρνακα/Κύπρος ραδιόφωνο/ειδοποίηση προς ναυτιλώμενους NR 091/18

Άπαντες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η ειδοποίηση προς ναυτιλλόμενους FA-96, NR 0258/18 αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτουν τις ειδοποιήσεις προς ναυτιλλόμενους NR066/18, NR069/18 , NR070/18 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δράση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διαβάστε σχετικά:

Και νέα παράνομη αντι - NAVTEX από τους Τούρκους

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο σταθμός Αττάλειας του Κέντρου Υδρογραφίας και Ωκεανολογίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, απάντησε με την εξής Navtex:

«N/W: 0263/18 Μεσόγειος θάλασσα

1. Η «Κύπρος» που αναφέρεται στη NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας, δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960.

2. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι η έννοια της «Κύπρου» δεν ισοδυναμεί με καμία μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συνθήκη εγγυήσεως και τη Συνθήκη εγκατάστασης της 1960.

3. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνικής κυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν ήταν ούτε θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία

4. Η NAVTEX FA96-0258/18 που μεταδίδει το τουρκικό Ράδιο-Αττάλεια εξακολουθεί να είναι έγκυρη και αποτελεσματική. Ο σταθμός Αττάλειας, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».

Η Τουρκία παρεμποδίζει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τον «Φιλελεύθερο», το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12.000» της ΕΝΙ βρίσκεται σε διαδικασίες μετακίνησης από την θέση που βρισκόταν σταθερά εδώ και 10 ημέρες.

Όπως αναφέρεται, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή,  αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον ιταλικό ενεργειακό «κολοσσό».

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την κυπριακή ΑΟΖ