ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Άρχισε η διεθνής άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ- 2018»

Κύπρος: Άρχισε η διεθνής άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ- 2018»

Με την συμμετοχή του κυπριακού στρατού και αεροναυτικών δυνάμεων από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ άρχισε την Τρίτη (22/4) η διεθνής άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ- 2018».

Ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου και θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΕΣΤΙΑ» και «ΑΣΠΙΔΑ», που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) και τρομοκρατίας εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Την τελική φάση της άσκησης, στις 25 Μαΐου, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λεμεσού, θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.