ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τα τρία ανοικτά μέτωπα για την κυβέρνηση - Τι εξετάζεται για την ακρίβεια

Τα τρία ανοικτά μέτωπα για την κυβέρνηση - Τι εξετάζεται για την ακρίβεια

Φωτιές, ανατιμήσεις και τουρκική προκλητικότητα είναι οι βασικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Ο βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων και το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο στα γεωπολιτικά, ενεργειακά και στην καθημερινότητα.

Σε ό,τι αφορά στο κρεσέντο των προκλήσεων από την Τουρκία, το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα είναι ξεκάθαρο πως δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ενώ συνεχίζει να επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να διεθνοποιήσει τις παράλογες και παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23-24 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός όπως ο ίδιος έχει πει θα ζητήσει από τα κράτη – μέλη σαφή αναφορά καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Στο μέτωπο των ανατιμήσεων προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί το να μπει ένα φρένο στο το ράλι των τιμών στη βενζίνη, ενώ παράλληλα αναμένει να διαπιστώσει την ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την πίστωση της αποζημίωσης στο τέλος του μήνα.

Πάντως από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκρίνονται μέτρα που σχετίζονται με μειώσεις στον ΦΠΑ ή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων, ωστόσο δεδομένη πρέπει να θεωρείτε η συνέχιση του fuel pass.