ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τέλος επιτηδεύματος και νέα επιταγή ακρίβειας - Αποφάσεις το φθινόπωρο

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τέλος επιτηδεύματος και νέα επιταγή ακρίβειας - Αποφάσεις το φθινόπωρο
Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το φθινόπωρο αναμένεται να κλειδώσει η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που αφορά 650.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια, την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων και την ταχύτητα της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις φοροελαφρύνσεις, έτσι μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, η επόμενη παρέμβαση θα αφορά το τέλος επιτηδεύματος, έναν μνημονιακό φόρο, με τα σενάρια να προβλέπουν «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος κατά 30%-50% το επόμενο έτος και πλήρη κατάργηση του από το 2024.

Η μείωση του συγκεκριμένου φόρου έχει ως στόχο την ελάφρυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων που σήμερα επιβαρύνονται με ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ το χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.

Μάλιστα η Κομισιόν ζήτησε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από την κυβέρνηση στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022 - 2025. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 22% το 2021 από 28% το 2019, αλλά στους επιτηδευματίες η χώρα μας επιβάλλει ετήσιο τέλος 650 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν αυτοί δημιούργησαν κέρδη ή όχι και πάνω από τον φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους. Σύμφωνα με την Κομισιόν το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα.

Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
  • 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
  • 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Νέα επιταγή ακρίβειας

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους ευάλωτους πολίτες από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και γι’ αυτό το λόγο οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν όσο διαρκέσει η κρίση Έτσι εκτός τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί το οικονομικό επιτελείο ήδη επεξεργάζεται ένα νέο πλέγμα μέτρων ανακούφισης που πιθανότατα θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η καταβολή ενός ακόμα έκτακτου Δώρου στα πρότυπα της οικονομικής ενίσχυσης του Πάσχα, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων και αύξηση εισοδηματιών κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι «επιταγή ακριβείας» είχε χορηγηθεί το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό της επιταγής ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.