ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ενεργειακή κρίση: Η «λάθος» συνταγή της E.Ε., o οικονομικός στραγγαλισμός και το μεγάλο θύμα

Ενεργειακή κρίση: Η «λάθος» συνταγή της E.Ε., o οικονομικός στραγγαλισμός και το μεγάλο θύμα

Ενεργειακή κρίση: Και άλλοι διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η Γηραιά Ήπειρος δεν θα αποφύγει τον ενεργειακό τυφώνα και την ύφεση.

«Κάποιος θα πρέπει να πει στην Ευρώπη ότι εφόσον η Ρωσία εξάγει ήδη μετά βίας οποιοδήποτε φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να καταστρέψει την ηπειρωτική οικονομία, ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής για όσα μόρια φυσικού αερίου έχουν απομείνει δεν θα κάνει πραγματικά τίποτα». Αυτό τονίζει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, υποστηρίζοντας πως για ακόμη φορά οι ευρωπαίοι έχουν πάρει λάθος δρόμο.

Και ο αμερικανικός οίκος συνεχίζει: «Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την ενεργειακή κρίση θέτοντας όρια στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό επί της ουσίας είναι το σχέδιο που εκπονεί με μεγαλοσύνη η Ευρώπη, οδεύοντας για ακόμη μία φορά στην αποτυχία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι κάτι που μπορεί να καθοριστεί από τον αγοραστή, όταν μάλιστα αυτός έχει τεράστιες ανελαστικές ανάγκες».

Και άλλοι διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η Γηραιά Ήπειρος δεν θα αποφύγει τον ενεργειακό τυφώνα και την ύφεση.

Και το σκηνικό επιδεινώνεται περαιτέρω μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει επ’ αόριστον την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ανάγκη πρόσθετων επισκευών, εξέλιξη που οδήγησε παράγοντες της ΕΕ να κατηγορήσουν το Κρεμλίνο ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύεται και πάλι και διαμορφώνεται στα 265 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημειώνοντας άνοδο 25% σε ημερήσια βάση.

Παράλληλα κύμα ρευστοποιήσεων χτυπά το ευρώ, το οποίο κατρακύλησε στο 0,99 δολάριο, σε χαμηλά 20ετίας, καθώς το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα μοιάζει να πλήττεται από τις ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ μετά την πλήρη διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Gazprom.

Υπό αυτές τις συνθήκες πτωτικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εκτιμώντας πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα «ματώσει» το επόμενο διάστημα. Αναλυτές προειδοποιούν πως οι μετοχές θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα το προσεχές διάστημα και συμβουλεύουν τους επενδυτές να μένουν μακριά από τα ριψοκίνδυνα assets.