ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Η πανωλεθρία των σορτάκηδων – Επική ανατροπή στη Wall Street

Η πανωλεθρία των σορτάκηδων – Επική ανατροπή στη Wall Street
Μία Τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών θα προσφέρουν στους «ταύρους» ελπίδα.
AP / Lee Jin-man

Σε μίνι ράλι ανόδου η Wall Street - Oι μετοχές από τη «βουτιά» που σημείωναν επιδόθηκαν σε ένα μαζικό ράλι

H συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου στη Wall Street θα μείνει στην ιστορία. Η ανατροπή που έλαβε χώρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επική, καθώς οι μετοχές από τη «βουτιά» που σημείωναν επιδόθηκαν σε ένα μαζικό ράλι. Όπως ανέφερε το Bloomberg ο S&P 500 κατάφερε και κάλυψε απώλειες 2,4%, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούλιο, όταν από πτώση 2% και έκλεισε τελικά με άνοδο 2,6%.

Το αρχικό κύμα πωλήσεων που επιτάθηκε καθώς κάποιοι έσπευσαν να συνταχθούν με τους πωλητές, εν συνεχεία οδήγησε σε ένα μπαράζ αγορών και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις μετρήσεις δευτερολέπτου προς δευτερόλεπτο στις κινήσεις των μετοχών. Ο λεγόμενος δείκτης Tick, ο οποίος συγκρίνει τον αριθμό των μετοχών που ανεβαίνουν με αυτές που πέφτουν ανά πάσα στιγμή, έφτασε στο μείον 1.900, πριν ξεπεράσει το 1.900. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg που χρονολογούνται από το 1990, ποτέ άλλοτε στην αγορά δεν καταγράφηκαν τόσο ακραίες διακυμάνσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις σε μία ημέρα. Σε ό,τι αφορά το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones κέρδισε περίπου 1.400 μονάδες από το χαμηλό της ημέρας.

Για το πώς επετεύχθη η ανατροπή, τα σενάρια είναι πολλά, με το διεθνές πρακτορείο να σημειώνει πως κάποιοι κάνουν αναφορά στην τεχνική εικόνα, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως οφείλεται στο γεγονός πως οι επενδυτές που χετζάρισαν στα παράγωγα αναγκάστηκαν να κλείσουν short θέσεις.

Μία Τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών θα προσφέρουν στους «ταύρους» ελπίδα. Ότι και αν ισχύει, το βέβαιο είναι πως η συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τις «αρκούδες» που ποντάρισαν σε πτώση στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό και είδαν τα κέρδη τους να εξανεμίζονται μέσα σε λίγες ώρες. Με την αγορά να ανακάμπτει σημαντικά , οι σορτάκηδες αναγκάστηκαν να καλύψουν τις θέσεις για να καλύψουν την «χασούρα» και αυτό έδωσε περαιτέρω καύσιμα στην άνοδο.

«Υπήρχαν τόσο πολλοί άνθρωποι που είχαν προετοιμαστεί για μια μεγάλη πτώση μετά πληθωρισμό που όταν δεν είδαν καμία αρνητική συνέχεια, οι short sellers πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να αγοράζουν», ανέφερε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής στη Miller Tabak & Co. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωινό sell off, οδήγησε στο κόκκινο περισσότερες από 400 εταιρείες του S&P 500, φέρνοντας ενδεχομένως κέρδη στους short sellers. Στο κλείσιμο, ωστόσο, 470 μετοχές ήταν σε πράσινο χρώμα.

Σχετικές ειδήσεις

Μετά το αρνητικό σερί… εκρηκτική άνοδος στη Wall Street

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Πιέσεις στην Wall Street

Δεν άντεξε στις πιέσεις η Wall Street - Έκτη συνεδρίαση με απώλειες