ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Γιατί ποντάρουν οι ξένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο

wallstreet
Αρχείου AP

Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει την 6η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 92 δεικτών αναφοράς, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζετται ενισχυμένος κατά 22% το 2023

Την έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 92 δεικτών αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω προσδοκιών για αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 22% το 2023, ποσοστό που είναι το έκτο μεγαλύτερο ανάμεσα στους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το διεθνές πρακτορείο και υψηλότερο από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρωταγωνιστές της ανόδου αναδεικνύονται οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Πειραιώς και η Eθνική Τράπεζα και εταιρείες όπως η Jumbο και ο OΠΑΠ.

Καταλύτης για τις αγορές θα αποτελέσουν οι εκλογές, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει πως η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα εξαρτηθεί από το αν η επόμενη κυβέρνηση συνεχίζει της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο δημοσίευμα του Bloοmberg αναφέρεται πως το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης πιθανότατα θα οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο το ράλι των ελληνικών μετοχών τροφοδοτείται από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις.

«Να τι άλλαξε: η Ελλάδα ανακτά σιγά σιγά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», είπε τηλεφωνικά ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. «Έχετε κάτι που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια συντρίφτηκε για άλλα 12, και τώρα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επανέλθει στο ραντάρ των επενδυτών». Ο κ. Λαγαριάς υπογράμμισε πάντως πως οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης δεύτερης κάλπης και έχουν στρέψει την προσοχή τους στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.