ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Προ των πυλών η επενδυτική βαθμίδα – Οι ξένοι «ψηφίζουν» ελληνικές μετοχές

Προ των πυλών η επενδυτική βαθμίδα – Οι ξένοι «ψηφίζουν» ελληνικές μετοχές

Επικροτεί το εκλογικό αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατακτά υψηλά εννέα ετών, εν μέσω προσδοκιών για άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, μετά τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει απομακρυνθεί το σενάριο πολιτικής αστάθειας, κάτι που λειτουργεί θετικά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

H Eurobank Equities εκτιμά πως στις επόμενες εκλογές η ΝΔ μπορεί να επιτύχει άνετη πλειοψηφία με πάνω από 170 έδρες. Αυτό το σενάριο, από την πλευρά της αγοράς, είναι το καλύτερο δυνατό, όπως επισημαίνει, καθώς εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, «ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση αξιολόγησης από την Fitch στο στις 9 Ιουνίου)».

Με τον εκλογικό κίνδυνο «να έχει ξεπεραστεί», η Eurobank Equities αναμένει απότομη ανατιμολόγηση (rer-rating) των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν με βάση την πειστική θέση της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Ως «πιστωτικά θετικό» γεγονός χαρακτηρίζει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ο οίκος Moody’s, επισημαίνοντας ότι είναι αρκετά πιο πιθανή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

«Η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην υγεία του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά, με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» σημειώνει η Moody's.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Axia, η οποία επισημαίνει πως «διαγραφή» του πολιτικού ρίσκου, οδηγεί σε νέα πίστα το ελληνικό χρηματιστήριο και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί περαιτέρω και να εμφανίσει ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με την ίδια το Χ.Α. εμφανίζει ελκυστικές αποτιμήσεις και αναμένει ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.