ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τι συμβαίνει με τον καφέ – Θα υπάρξει έλλειψη στην Ευρώπη;

Τι συμβαίνει με τον καφέ – Θα υπάρξει έλλειψη στην Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την προοπτική έλλειψης καφέ το 2025, καθώς η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών για την αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΕ συμφώνησε στα τέλη του περασμένου έτους να θέσει υποχρεωτικούς κανόνες για τις εταιρείες που πωλούν μια σειρά προϊόντων όπως καφέ, φοινικέλαιο και κακάο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από αποψιλωμένη γη. Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια του ICO Vanúsia Nogueira λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλές αμφιβολίες και ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις ακόμη».

Οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου και οι περισσότερες εταιρείες θα έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν με τα μέτρα, τα οποία απαιτούν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν. Οι επικριτές λένε ότι οι κανονισμοί είναι τιμωρητικοί για εκατομμύρια μικρότερους αγρότες από την Ασία μέχρι την Αφρική.

«Η ΕΕ μπορεί να μην έχει αρκετό καφέ το 2025 εάν δεν δοθούν σωστά οι απαντήσεις σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων», δήλωσε ο Nogueira στο περιθώριο συνεδρίου στην πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ.

«Οι νέοι κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας και μια μεγάλη πρόκληση για το επόμενο έτος», προσέθεσε. Ο Nogueira λέει ότι οι παραγωγοί καφέ στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στους κανονισμούς για την αποψίλωση των δασών, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει έως και το 80% των συνολικών αποστολών για ορισμένους. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φασολιών στον κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Για τις εταιρείες που επιδιώκουν να στείλουν εμπορεύματα στην ΕΕ, πρέπει να αποδείξουν ότι τα προϊόντα δεν παρήχθησαν σε γη που αποψιλώθηκε από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι εισαγωγείς πρέπει να συλλέγουν δεδομένα που προσδιορίζουν τα οικόπεδα όπου καλλιεργούνται τα εμπορεύματα, τα οποία θα ελέγχονται με βάση τις ιστορικές πληροφορίες χρήσης γης.

Η Ένωση Φοινικελαίου της Ινδονησίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι κανονισμοί συμβάλλουν στην αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά, ενώ ο βιετναμέζος εξαγωγέας καφέ Simexco Dak Lak αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι οι κανόνες «δεν είναι καθόλου σαφείς». «Δεν ξέρουμε τον οδικό χάρτη θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ», δήλωσε ο Le Duc Huy, γενικός διευθυντής της Simexco, του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγέα του Βιετνάμ.

«Ακούσαμε για τις απαιτήσεις γεωγραφικής τοποθεσίας, αλλά δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε δηλώσεις, πώς να κάνουμε την ιχνηλασιμότητα και πώς θα ελέγχουν τα δεδομένα μας», επεσήμανε.