ME TO N & ME TO Σ

Για σένα που είπες «το περιπολικό δεν είναι ταξί!»…

Για σένα που είπες «το περιπολικό δεν είναι ταξί!»…

Για τον τύπο που απάντησε στην Κυριακή «το περιπολικό δεν είναι ταξί!», θαρρώ πως πρέπει να του απαντήσει η κοινωνία

Η Κυριακή δεν γυρίζει πίσω, όσοι «μπάτσοι» κι αν καρατομηθούν. Ναι μπάτσοι. Γιατί όλοι αυτοί που (δεν) ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο κορίτσι, το τελευταίο βράδυ της ζωής του, δεν ήταν αστυνομικοί. Ήταν μπάτσοι. Και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή τους. Αυτούς που σου κάνουν χάρη και που τους μιλάς. Αυτούς που αν δεν είσαι γιος υπουργού, φραγκάτου, διάσημου ή επίσης μπάτσου, θα σε στείλουν πάνω στο μαχαίρι του δολοφόνου σου και δεν θα τους κουνηθεί φρύδι. Από αυτούς που νιώθουν ότι είναι η εξουσία κι όχι η υπηρεσία.

Από αυτούς που όταν καλέσεις το 100 λίγο πριν σε δολοφονήσει ο ψυχάκιας θα σου απαντήσουν με υφάκι «το περιπολικό δεν είναι ταξί!».

Και αν για όλους τους άλλους θα τα βρει η… υπηρεσία, για τον τύπο που απάντησε στην Κυριακή «το περιπολικό δεν είναι ταξί!», που σχεδόν τη μάλωσε για τα «γκομενικά» της και που όλη του η πρεμούρα είναι να τα γράψει όλα σωστά, αστυνομικά, ξύλινα, θαρρώ πως πρέπει να του απαντήσει η κοινωνία.

Μπας και την επόμενη φορά σώσουμε την Κυριακή, τη Μαρία, τη Γιάννα, την Ελένη, την Γαρυφαλλιά…

Άκου λοιπόν μεγάλε: Όταν ένα κορίτσι σε καλεί και σου λέει ότι κινδυνεύει οφείλεις να κάνεις το παν για να το προστατέψεις. Με κάθε τρόπο και τίμημα. Ακόμη και εκτός πρωτοκόλλου. Αλλιώς δεν είσαι ούτε αστυνομικός αλλά ούτε και άνθρωπος.

Άκου επίσης μεγάλε: Αν η Κυριακή δεν ήταν η Κυριακή αλλά η κόρη του υπουργού, θα έβαφες το περιπολικό κίτρινο, θα του έβαζες μια ταμπέλα ταξί και θα την πήγαινες εσύ στο σπίτι. Και θα βάραγες και δυο προσοχές. Γιατί έτσι έχεις μάθει.

Άκου επίσης και κάτι ακόμα: Εκεί που σε έχουν βάλει δεν παίζει ρόλο η διατύπωση και η ορθογραφία. Η ψυχή παίζει και η ανθρωπιά. Η αίσθηση του καθήκοντος. Αυτή που έχουν οι κανονικοί αστυνομικοί. Αυτή που δεν έχουν οι μπάτσοι.

Διάλεξε λοιπόν τι είσαι. Αν προλαβαίνεις. Μπας και σώσεις καμιά Κυριακή εκεί έξω… Μπας και γίνεις άνθρωπος. Γιατί τελικά αυτή η μάχη είναι ανάμεσα στους ανθρώπους και στα τέρατα. Και δυστυχώς τέρας δεν ήταν μόνο ο αλήτης που δολοφόνησε την Κυριακή. Ήταν κι άλλοι.... Είναι κι άλλοι.