MEDIA

«Εκλογές στην Ελλάδα: η άνοιξη των εξτρεμιστών»

«Εκλογές στην Ελλάδα: η άνοιξη των εξτρεμιστών»

Ανησυχία για την πολιτική ενίσχυση των μικρών κομμάτων, αριστερά και δεξιά του πολιτικού φάσματος εκφράζει η αυστριακή Die Presse.

Με τίτλο: «Εκλογές στην Ελλάδα: η άνοιξη των εξτρεμιστών», ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα νέα κόμματα, πολλές φορές όμως με παλαιά χαρακτηριστικά».

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη δεξαμενή ψηφοφόρων των μικρών κομμάτων, σημειώνοντας: «περισυλλέγουν τους δυσαρεστημένους από τα δύο μεγάλα κόμματα δεξιά και αριστερά του κεντρώου χώρου, τα οποία και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Όμως περιέργως αυτά τα δύο κόμματα είναι οι μόνοι εγγυητές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας, ενώ αντίθετα τα αντιμνημονιακά κόμματα προσελκύουν ψηφοφόρους από τα δύο άκρα».

Στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου υπάρχει αναφορά στο κόμμα των Πειρατών, που στη Γερμανία κατακτά ολοένα και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η απώλεια εμπιστοσύνης των Ελλήνων έναντι των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να φέρει την έκπληξη των εκλογών, με το κόμμα να κατακτά 1,7% των ψήφων.

«Παλαιότερα με όπλα, σήμερα με το ευρώ»

Η Frankfrurter Allegemeine παραθέτει συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που προειδοποίησε ότι τα σενάρια της αποτυχίας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι πλέον ρεαλιστικά.

Ερωτηθείς για τη δυσπιστία της μεγάλης ισχύος της Γερμανίας στην Ε.Ε., ο Σουλτς περιέγραψε την εμπειρία του, όταν μίλησε σε βουλευτές της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

« Ήμουν πρόσφατα στη λεπτή θέση να πρέπει να υπερασπιστώ την καγκελάριο, όχι μόνο για τις γελοιογραφίες που την παρουσίαζαν με στολή ναζί. Η ομιλία μου ήταν μια έκκληση ενός Γερμανού πολιτικού για διάλογο. Μίλησα στα γερμανικά. Πολλοί Έλληνες βουλευτές δεν χρειάζονται μετάφραση. Ο κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεών τους ήταν ότι παλαιά οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν όπλα, και σήμερα το ευρώ. Απάντησα ότι ο γερμανικός λαός εμφορείται από αλληλεγγύη. Την στιγμή που εγώ βρίσκομαι μπροστά σας, τους είπα, η κυρία Μέρκελ επιχειρηματολογεί στο κοινοβούλιο για να συγκεντρώσει πλειοψηφία σχετικά με το πακέτο βοήθειας 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 θα καταβληθούν από τη Γερμανία. Η αποφασιστικής σημασία ερώτηση είναι αν εμείς οι Γερμανοί παρουσιάζουμε την οικονομική βοήθεια που δίνουμε ως βοήθεια προς τους φτωχούς συγγενείς ή αν θα πρέπει να την δικαιολογούμε με το επιχείρημα ότι μια σταθερή ευρωζώνη είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας», υποστήριξε.