MEDIA

Le Monde: Στα χέρια της Γερμανίας το μέλλον της Ευρώπης

Le Monde: Στα χέρια της Γερμανίας το μέλλον της Ευρώπης

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες του Νικολά Σαρκοζί να καλλιεργήσει ότι η Γαλλία στέκεται ισότιμος συνομιλητής της Γερμανίας και παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις του με την Άγκελα Μέρκελ τα τελευταία δύο χρόνια, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν υπήρξε ποτέ.

«Ο φόβος μιας γερμανικής Ευρώπης επανεμφανίζεται στους κυβερνώντες» είναι ο τίτλος του άρθρου του Αρνό Λεπαρμαντιέ στη γαλλική Le Monde. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης ομολογεί ότι οι Γερμανοί κυριαρχούν στα πάντα «κι εμείς περιμένουμε τις αποφάσεις τους χωρίς να έχουμε επαφή με τα γεγονότα».

«Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας και μόνο αυτής», τονίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι η πολιτική και οικονομική ελίτ στη Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.

Η Ευρώπη έχει αυτοκτονήσει δύο φορές στο παρελθόν, όταν έγιναν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι. Σήμερα αυτοκτονεί για άλλη μια φορά, αλλά είναι η Γερμανία που «κρατά το μαζικό φονικό όπλο της ηπείρου στα χέρια της».

Στέλεχος του κόμματος του Σαρκοζί επιρρίπτει την απόλυτη ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος στο Βερολίνο. «Μετά την περιοριστική νομισματική πολιτική, τώρα θέλει να μας επιβάλλει τις διαταγές της για τους προϋπολογισμούς, το γερμανικό ρόπαλο» τόνισε ο βουλευτής Ζακ Μιάρ.

Βέβαια, ούτε και η Γαλλία είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς δεν σύρθηκε ακουσίως σε μια ουτοπική εικόνα «συγκυβέρνησης» με τη Γερμανία, επιβάλλοντας κανόνες στις άλλες χώρες της ευρωζώνη.

«Οι Γάλλοι ανησυχούν καθώς τους επιβάλλεται η γερμανική γραμμή στην οικονομία όμως ο Νικολά Σαρκοζί ήταν αυτός που χρησιμοποίησε ως εργαλείο το γερμανικό μοντέλο για να προωθήσει τις δικές του μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Βέβαια, η Γερμανία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, καθώς οι εταίροι θα μπορούσαν να εξεγερθούν.

Όπως καταλήγει ο αρθρογράφος, το Βερολίνο κινδυνεύει να προκαλέσει «γερμανοφοβία» στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, στους οποίους έχει την απόλυτη κυριαρχία.