MEDIA

«Αποτυχία» για τον ξένο Τύπο η πρώτη μέρα της Συνόδου

«Αποτυχία» για τον ξένο Τύπο η πρώτη μέρα της Συνόδου

Την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε σημαντικές αποφάσεις επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την πρώτη μέρα της κρίσιμης συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ανεβαίνουν οι εντάσεις στη σύνοδο της ΕΕ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να αποσπάσουν την στήριξη και των 27 μελών της ένωσης για την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να υπάρξει σύσφιξη του δημοσιονομικού συντονισμού, καθώς έληξε η πρώτη ημέρα συνεδρίασης της αποφασιστικής συνόδου στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες, οι οποίοι παραμένουν βαθιά διχασμένοι για βασικά στοιχεία στην στρατηγική κατά της κρίσης, αποφάσισαν ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση ενός συμφώνου που θα υπογράψουν τουλάχιστον 23 μέλη, ώστε να ενισχυθούν οι κανόνες εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι λεπτομέρειες του προτεινόμενου συμφώνου όμως, παραμένουν αδιευκρίνιστες» .

Οι Financial Times από την πλευρά τους, επισημαίνουν τις πρακτικές δυσκολίες σε αυτό το δημοσιονομικό σύμφωνο των «23».

«Οι ηγέτες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να επιβάλουν πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Αντιθέτως επέλεξαν να δημιουργήσουν μία νέα διακυβερνητική συμφωνία που θα έχει πιθανότατα μικρότερη ισχύ και θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ 23 μελών της ΕΕ. Δεδομένου όμως, ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 27, παραμένει αβέβαιο το πώς οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που υπόσχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εφαρμοστούν. Οι θεσμοί της ΕΕ –και κυρίως η Κομισιόν, η οποία επιβλέπει και αξιολογεί αυτούς τους κανόνες– νομικά δεν μπορεί να έχει επίσημο ρόλο σε οποιαδήποτε συμφωνία εκτός ΕΕ».