MEETING POINT

Οι δημοσκοπήσεις και το momentum υπέρ του ΚΙΝΑΛ

Οι δημοσκοπήσεις και το momentum υπέρ του ΚΙΝΑΛ

Η Όλγα Τρέμη γράφει για της δημοσκοπήσεις που αφορούν και το Κίνημα Αλλαγής ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου

Έσκασε μύτη δημοσκόπηση (Metron Analysis – Βήμα) που για πρώτη φορά καταγράφει έντονη κινητικότητα στον χώρο του κέντρου μετά από δύο και κάτι χρόνια όπου το πολιτικό σκηνικό θύμιζε το Παλάτι του Πάγου. Μπανάλ αλλά χρήσιμο να το θυμόμαστε πάντα. Οι έρευνες κοινής γνώμης είναι κατ’ αρχάς η φωτογραφία της στιγμής. Που σημαίνει ότι οι δημοσκόποι πρέπει να φάνε μερικά καρβέλια ακόμη για να φανεί αν διαμορφώνεται μόνιμη τάση αλλαγής των δεδομένων. Αλλωστε αυτό εξαρτάται και από το πως θα κινηθούν στο εξής οι βασικοί παίκτες:

Πως θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία το ΚΙΝΑΛ, πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο πεδίο της πανδημίας όπου βαθμολογείται αρνητικά, πως θα μπει σφήνα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερβαίνοντας τον φραγμό των εσωκομματικών του ισορροπιών και, ταυτόχρονα, δίνοντας επαρκείς απαντήσεις για τα αρνητικά δεδομένα της πενταετούς κυβερνητικής του θητείας.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το momentum αυτή τη στιγμή είναι υπέρ του ΚΙΝΑΛ υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα μπορέσει να επωφεληθεί από την συγκυρία. Ο πρόωρος θάνατος της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε αναμφίβολα έντονο κύμα συμπάθειας. Παράλληλα όμως, θα έλεγα συνδυαστικά, φαίνεται ότι δημιουργήθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης στους ψηφοφόρους εκείνους που τοποθετούνται στον χώρου του κέντρου – κεντροαριστεράς – κεντροδεξιάς. Συνήθως τα πράγματα πάνε πακέτο, η σημαντική άνοδος του Κινήματος Αλλαγής – αίφνης γράφει δημοσκοπικά διψήφιο ποσοστό – συνδέεται και με μια περιρέουσα αμφισβήτηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης στην διαχείριση των κρίσεων.

Φτάνουν αυτά; Ούτε κατά διάνοια. Εχει κατ’ επανάληψη διατυπωθεί η άποψη ότι το τελικό αποτέλεσμα συναρτάται πλήρως με το πόσο πειστικό είναι το αφήγημα που θα αναπτύξει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προς ένα ακροατήριο που για διαφορετικούς λόγους εμφανίζεται αυτή την στιγμή καχύποπτο απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και διψασμένο να ακούσει κάτι διαφορετικό, πρωτοπόρο και κυρίως ρεαλιστικό. Σωστό αυτό, αλλά πριν φθάσουμε στο δια ταύτα δύο παρατηρήσεις:

  • Θα παίξει σημαντικό ρόλο η πορεία προς τις δύο εσωκομματικές κάλπες. Μέχρι στιγμής οι κόντρες περιορίζονται σε τζαρτζαρίσματα εκτός μικρής περιοχής, που όμως μόνον αρνητικές εντυπώσεις γενούν στους πολίτες. Κορυφαίο το παράδειγμα της ασυμφωνίας ως προς τα debate των υποψηφίων. Όπως επίσης η «τζαζ» εικόνα της παράταξης στην Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης – ψηφοφορίας για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.
  • Δεύτερη παρατήρηση: Ο νέος πρόεδρος εκτός του ότι πρέπει να διαθέτει γοητευτικό αφήγημα θα πρέπει ταυτόχρονα να μπορεί να εγγυηθεί και την ενότητα του κόμματός του, πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις πολιτικές πλατφόρμες των υποψηφίων.

Το ποιος θα κερδίσει τις δύο διαδοχικές ψηφοφορίες είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Γιατί το αποτέλεσμα θα κριθεί από το εύρος και την σύνθεση του τελικού εκλογικού σώματος, άρα αυτή τη στιγμή δεν είναι ανιχνεύσιμο. Εχουμε ξανασυζητήσει για τον έντονο προβληματισμό της Φώφης Γεννηματά σε σχέση με το ενδεχόμενο μια ανοικτή δημοκρατική εκλογή να απειληθεί από ορδές κομματικών μηχανισμών (άλλων πολιτικών δυνάμεων) και εν τέλει να νοθευτεί. Είναι δική της η ιδέα (είμαι σε θέση να γνωρίζω) ότι δεν πρέπει να καταστραφεί το μητρώο των φίλων που θα προέλθουν στις κάλπες του Δεκεμβρίου. Επιπρόσθετα μάλιστα είχε εξετάσει και το ενδεχόμενο οι προσερχόμενοι να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ανήκουν σε άλλο κόμμα. Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι ένα κόμμα που ήταν πρωτοπόρο στην «προσφυγή στο λαό» να αισθάνεται ότι πρέπει να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας. Αλλά προφανώς ισχύει το «Αλλοι καιροί…» - αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη (επαναλαμβάνω, άλλων πολιτικών δυνάμεων) ήδη προθερμαίνουν τους εκλογικούς μηχανισμούς τους.

Ας έλθουμε τώρα στο κυβερνητικό τερέν. Γιατί μειώθηκε η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας; Ισως γιατί τους ξενίζουν δηλώσεις του τύπου «δεν υπάρχει πανδημία». Ισως γιατί διαπίστωσαν ότι τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται a la carte. Ισως γιατί αντιλαμβάνονται ότι το ΕΣΥ δεν είναι επαρκώς θωρακισμένο από την στιγμή που αποκαλύπτεται πως όταν στήνονται πρόχειρες ΜΕΘ αυξάνονται εντυπωσιακά τα ποσοστά θνητότητας. Ισως γιατί δεν πήραν επαρκείς απαντήσεις ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Ισως γιατί ενοχλήθηκε από την αντιφατικότητα των δηλώσεων του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Καλό είναι το δόγμα «νυν υπέρ πάντων η οικονομία», άλλωστε αυτό είναι το μέλλον, η θετική προωθητική όλων μας. Αλλά η νόσος δεν χαμπαριάζει από τέτοια έχει την δική της ατζέντα που κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει γιατί απλούστατα είναι όμηρός της. Η κυβέρνηση πήγε κόντρα στην συνισταμένη των απόψεων των επιστημόνων, κόντρα στην κυρίαρχη δημοσιογραφική προσέγγιση, και εν τέλει βρέθηκε κόντρα στην κοινή γνώμη. Εν όψει του πακτωλού των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, έπαιξε λίγο στα ζάρια την αξιοπιστία της, για την ώρα τουλάχιστον. Πάντως η ανάγνωση του αποτελέσματος της πρόσφατης δημοσκόπηση ξεκινάει από την διαχείριση της Covid 19 αλλά αθροίζεται με την διαχείριση προηγούμενων κρίσεων – άθροιση, που επέτρεψε όμως η διαχείριση της Covid 19.

Τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών κοινής γνώμης μας δείχνουν δύο πράγματα. Πρώτον ότι οι πολίτες θεωρούν ότι στο top βρίσκεται η οικονομία (εκεί πιθανώς να έγινε το μπέρδεμα), ταυτόχρονα όμως μας δείχνουν ότι προσδοκούν από τους «διαχειριστές» ότι θα απορροφούν τις επιπτώσεις των κρίσεων πλήρως και απολύτως (εκεί πιθανώς έγινε το δεύτερο μπέρδεμα).

Τώρα, για να έρθουμε και στο τερέν της Κουμουνδούρου: Η κυβέρνηση χάνει περίπου τρεις μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι λιγότερο, αλλά η διαφορά είναι κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Με δεδομένο ότι από την ανακατωσούρα (δημοσκοπικά) επωφελείται το ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει οριακά κέρδη από σπόντα. Ας πούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι κουβαλάει βαρύ φορτίο και η συλλογική μνήμη είναι πρόσφατη. Παρά ταύτα, δεν έχει κατορθώσει να αναπτύξει επαρκώς ένα νέο αφήγημα, επομένως για την ώρα επωφελείται κυρίως επενδύοντας στην λογική του «ώριμου φρούτου», παρά το γεγονός ότι πρόσφατα επιχείρησε να δώσει απάντηση στο κομβικό ερώτημα από ποιους πλαισιώνεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμπέρασμα: Αν εξαιρέσουμε τα μαύρα αποτελέσματα της πανδημίας, σ’ αυτή την χώρα, ποτέ δεν πλήττουμε!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Κορωπί: Πυροβολισμοί έξω από το ΚΕΠ της περιοχής

Τραγική ειρωνεία: Ο δικηγόρος ήξερε τον δολοφόνο της μητέρας του από παιδί – Τι είχε συμβεί το 2009

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο