ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Η ακρίβεια και η κυβέρνηση, οι ειρωνείες Πολάκη, το deal έκπληξη κι η απόδοση ρεκόρ για Αlpha

Η ακρίβεια και η κυβέρνηση, οι ειρωνείες Πολάκη, το deal έκπληξη κι η απόδοση ρεκόρ για Αlpha

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

Η κυβέρνηση και το «τέρας» της ακρίβειας

Πλούσιο πρόγραμμα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με πολλές επισκέψεις εκτός συνόρων αλλά και «πονοκεφάλους» στο εσωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κυβέρνηση είναι αυτό της ακρίβειας. Η αύξηση στις τιμές συνεχίζονται, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δοκιμάζονται και οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Και μπορεί κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το «τέρας» της ακρίβειας.

Μέχρι το Μάρτιο περιμένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης να φανούν οι μειώσεις από τις τελευταίες παρεμβάσεις, όμως ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι και τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων. Από ότι μαθαίνουμε ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να λάβει και νέα σκληρά μέτρα που θα αφορούν εκείνους που αισχροκερδούν. Το ζητούμενο, όμως είναι οι εξυπνάκηδες να μην βρίσκουν άλλα κόλπα για να θησαυρίζουν εις βάρος των καταναλωτών.

Η ειρωνεία Πολάκη κσι η απρέπεια

Πήγαν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες για να καλύψουν την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τα άκουσαν από τον Παύλο Πολάκη. Πάντως οι ρεπόρτερ δεν είχαν πάει για lifestyle ρεπορτάζ, ωστόσο ο αψύς Κρητικός δεν έχασε την ευκαιρία να τους απευθυνθεί με το γνωστό υποτιμητικό ύφος του.

«Καινοτομία είναι που στέκεστε, σας έχει φάει το αγιάζι, ο ήλιος και τα λοιπά. Αυτή είναι καινοτομία», είπε με ειρωνεία ο Παύλος Πολάκης.

Ο Ανδρουλάκης και οι ευρωεκλογές

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα έχουν το βλέμμα του στις ευρωεκλογές και γι’ αυτό ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκινήσει περιοδείες στην περιφέρεια τις οποίες θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα. Ο κ. Ανδρουλάκης προχωράει ολομέτωπη επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στο Στέφανο Κασσελάκη και όχι τυχαία. Αυτό που θέλει να καταδείξει είναι πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός εκφραστής του μεσαίου χώρου και ο στόχος είναι, όπως ο ίδιος ο Ανδρουλακης έχει πει, ένα ποσοστό 17% με 17%. Ευτυχώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πιο ρεαλιστής από τον Κασσελάκη, που λέει ότι στόχος είναι η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Οι βασιλόπιτες και τα ψυχρά χαμόγελα

Κουτσομπόληδες δεν είμαστε, αλλά δεν μπορούμε να μην σας ενημερώσουμε για την βασιλόπιτα που έκοψαν σε υπουργείο και όπως είπαν οι παρευρισκόμενοι, υπουργός και υφυπουργός δεν φάνηκε να έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Όπως μας μετέφεραν, η χειραψία των δυο ανδρών ήταν τυπική και ψυχρή και αποτελεί κοινό μυστικό στο υπουργείο ότι δεν θελουγ να έχουν και πολλά πολλά. Τι έχει συμβεί δεν γνωρίζω αλλά θα μάθουμε σύντομα και θα σας ενημερώσουμε….

Πούλησαν το επιτόκιο, όχι τον κίνδυνο

Πραγματικά τα επιτόκιο 4,25% που πέτυχε στην έκδοση του ομολόγου η Autohellas ήταν εντυπωσιακό αν λάβει κάποιος υπό όψιν τον δανεισμό που έχει η εταιρία αλλά και την έλλειψη πιστοληπτικής διαβάθμισης. Βέβαια για να συμβεί αυτό έχουν βάλει το χέρι τους οι τράπεζες που πουλάνε το επιτόκιο και όχι τους κινδύνους στους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι έβαλαν στην έκδοση 140 εκ ευρώ.

Και γιατί να μην το βάλλουν άλλωστε καθώς πρώτον είναι ανεξέλεγκτες και δεύτερον είχνα κάθε συμφέρον να πετύχει η έκδοση καθώς από τα 200 εκ ευρώ που αντλήθηκαν τα μισά πηγαίνουν για αποπληρωμή δανείων. Δάνεια τα οποία είχαν εγγυήσεις ενώ το ομόλογο δεν έχει. Και όλα αυτά συμβαίνουν με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία έχει την εποπτεία αλλά αν γίνει η … στραβή δεν θα ξέρει τίποτα και θα επιβάλει ποινές ως συνήθως.

Έρχονται καμπάνες για … τρίγωνα

Πολλές υποθέσεις έχουν συσσωρευτεί όπως πληροφορούμαστε στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης που σχετίζονται με κατορθώματα ορκωτών ελεγκτών αλλά και Επιτροπών Ελέγχου. Η ελεγκτική διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση και δεν θα αργήσει η ώρα που θα σημάνουν οι … καμπάνες. Καμπάνες που σε πρώτη φάση θα αφορούν σε ποινές σε ορκωτούς ελεγκτές και στη συνέχεια παραπομπή για τα δέοντα που αφορούν στις εισηγμένες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από τις περιπτώσεις αυτές πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όπως πληροφορούμαστε θα έχει αυτή όπου οι βασικοί μέτοχοι εισηγμένης κάνουν τρίγωνα … πανοράματος με θυγατρικές και συγγενείς εταιρίες τα οποία δεν δικαιολογούνται ή για την ακρίβεια δικαιολογούνται μόνο για λόγους εξαπάτησης της μειοψηφίας και προσωπικού «παντελονιάσματος» όλων των κερδών.

Deal έκπληξη προ των πυλών

Ένα πολύ μεγάλο deal πληροφορούμαστε ότι κυοφορείται την τρέχουσα περίοδο. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα προχωρημένες και αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του μήνα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ολοκληρωθούν. Προς το παρόν αυτό που έχουμε να σας πούμε είναι ότι το deal θα βάλει έναν πολύ μεγάλο όμιλο σε κλάδο που κανένας δεν περιμένει και θα περιλαμβάνει τριπλή συγχώνευση. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να φέρει μεγάλες υπεραξίες στον εισηγμένο όμιλο αλλά και να ταρακουνήσει την αγορά που θα εισέλθει καθώς κανένας δεν περιμένει ότι με ταχείες και σύνθετες διαδικασίες μπορεί να ξεπηδήσει ένας μεγάλος και έντονα ανταγωνιστικός παίκτης που θα κάνουν ουρά στο μέλλον ξένοι όμιλοι για να τον αγοράσουν.

Απόδοση ρεκόρ και όφελος για Alpha

Το ποσό των 2,2 ευρώ ανά μετοχή ή 30,8 εκ ευρώ διανέμει υπό μορφή επιστροφής κεφαλαίου η Alpha Αστικά Ακίνητα. Η απόδοση της μετοχής είναι άκρως εντυπωσιακή δεδομένου ότι την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 8,8 ευρώ και η διανομή των 2,2 ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστό που αγγίζει το 25%. Τη μερίδα του λέοντος θα λάβει η Alpha Bank που είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας και αυτό που της αντιστοιχεί είναι της τάξεως των 27 εκ ευρώ που θα ενισχύσει τα αποτελέσματα τριμήνου του τραπεζικού ομίλου.

Εταιρικό ομόλογο και στο βάθος διάθεση πακέτου

Στην έκδοση ομολόγου που θα αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό της αλλά και θα καλύψει τις ανάγκες της εταιρίες για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές προσανατολίζεται η Revoil. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τον ερχόμενο Μάρτιο το νωρίτερο καθώς πλέον τηρείται σειρά προτεραιότητας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην έγκριση ενημερωτικών και μετά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ακολουθεί το εταιρικό ομόλογο της Ιντραλότ και στην συνέχεια η εισαγωγή της Noval ΑΕΕΑΠ θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο.

Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανή είναι και η διάθεση μικρού πακέτου μετοχών σε ενδιαφερόμενο επενδυτή αν και η οικογένεια Ρούσσου στο παρελθόν δεν ανταποκρίθηκε στις σειρήνες. Η εταιρία πάντως το 2023 αναμένεται να έχει μείωση κερδοφορίας αλλά πολύ βελτιωμένο χρηματοοικονομικό προφίλ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι διένειμε μετά από πολλά χρόνια μέρισμα και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τη φετινή χρονιά.

Και ρευστότητα και … κεφαλαιακό κέρδος

Η διάθεση του πακέτου των 6 εκ ιδίων μετοχών από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ δεν έφερε μόνο έσοδο της τάξεως των 80 εκ ευρώ στην εταιρία αλλά και κερδοφορία από υπεραξία της τάξεως των 35 εκ ευρώ. Και αυτό διότι οι ίδιες μετοχές έχουν αγοραστεί με μέση τιμή τα 7,29 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης ήταν 13,2 ευρώ ανά μετοχή. Τα κέρδη από την πώληση μετοχών αναμένεται ότι θα ενισχύσουν ισόποσα την καθαρή κερδοφορία του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.