ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Μπουρίνια στο Μαξίμου, ο ρόλος Βορίδη - Σκέρτσου, ΠAΣOK vs ΣYPIZA σημειώσατε X

Μπουρίνια στο Μαξίμου, ο ρόλος Βορίδη - Σκέρτσου, ΠAΣOK vs ΣYPIZA σημειώσατε  X

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Τα μπουρίνια στο Μαξίμου και ο Μητσοτάκης


Δεν ησυχάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλα τα είχε, (Τέμπη, ακρίβεια, υπόθεση Ασημακοπούλου) έσκασαν και οι παραιτήσεις δυο εκ των πιο στενών του συνεργατών στο Μέγαρο Μαξίμου και η κατάσταση για την κυβέρνηση έγινε ακόμα δυσκολότερη. Οι πληροφορίες λένε πως σήμερα θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός προσώπων στο Μαξίμου. Τώρα για γενικότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι πληροφορίες μας λένε πως θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο, αν και δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν είμαστε και με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει πάρει με θεούς και δαίμονες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και αιφνιδιαστικές κινήσεις.

Οι ειδικές αποστολές σε Βορίδη και Σκέρτσο

Σύμφωνα με όσα φτάνουν στα αφτιά μου μετά τις παραιτήσεις των Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου το…. κουπί θα σηκώσουν σε μεγάλο βαθμό οι Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος. Ο πρώτος θα έχει ενισχυμένο και αναβαθμισμένο ρόλο αλλά και ο δεύτερος γίνεται το απόλυτα κομβικό πρόσωπο για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Ακούγονται και άλλα ονόματα που θα πλαισιώσουν την ομάδα του Μαξίμου, ωστόσο επειδή τίποτα δεν είχε κλειδώσει τις προηγούμενες ώρες, θα αποφύγουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες.

«Γιατί χαίρονται και χαμογελούν πατέρα»;

Τώρα θα ασχοληθούμε με το ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν πως βγήκαν κερδισμένοι από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Πήραμε όλο το χαρτί σε αυτή τη φάση», έλεγαν κάποια στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία υποστηρίζουν πως βγήκαν μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στα Τέμπη, αναγκάζοντας τον να τους ακολουθήσει. Βεβαίως τα όσα ακολούθησαν μετά τις δηλώσεις του Νίκου Παππά για προσυνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας και τις διαψεύσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη, ομολογούμε πως μας μπέρδεψαν, αν και είναι εμφανές πως στελέχη των δυο κομμάτων επιδιώκουν τη δημιουργία κοινού αντιδεξιού μετώπου. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας…

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι δημοσκοπήσεις

Στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουν την ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά να ανεβάσουν περαιτέρω τους τόνους εν όψει των ευρωεκλογών. Ο Στέφανος Κασσελάκης ολοκλήρωσε τη θητεία του στο στρατό και έσπευσε να δώσει συνέντευξη στον Alpha και τη Ναταλία Γερμανού. Κάτι μας λέει πως δεν θα αφήσει κανάλι για κανάλι το επόμενο διάστημα… Βεβαίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει και τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσει αν συνεχίζει να τσιμπάει προς τα πάνω κι αν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Είδαν φως και μπήκαν

Όλα τα είχε το Χρηματιστήριο οι εφοπλιστές του έλλειπαν που τον τελευταίο καιρό είδαν φως και μπήκαν ακόμα και σε μετοχές αμφίβολης προοπτικής και οικονομικής κατάστασης. Βέβαια κανένας δεν αναρωτιέται γιατί το κάνουν αφού κολυμπούν στο χρήμα. Χρήμα που δεν φαίνεται να προέρχεται από αυτό που λέμε συνήθης δραστηριότητα. Γιατί πως να εξηγήσει κανένας το γεγονός ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Μαύρης Θάλασσας κατά το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2023-Φεβρουαρίου 2024 διακινήθηκαν 83 εκ βαρέλια ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ από τα οποία το 68,8% μεταφορτώθηκε στο λακωνικό κόλπο. Οι διακινητές σε ποσοστό της τάξης του 60% είναι Έλληνες. Και εις άλλα με υγεία για το εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

«Τζιμάνια» οι αναλυτές της ΕΧΑΕ

Τελικά αυτοί οι αναλυτές είναι πολύ ωραίοι τύποι. Έκανε παρουσίαση αποτελεσμάτων η ΕΧΑΕ και δεν βρέθηκε ένας να «στριμώξει» το Γιάννο Κοντόπουλο και να ρωτήσει που βρίσκεται ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου που έχει ανακοινώσει από τον Οκτώβρη αλλά και τι μπορεί να περιμένουν οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ από τον νέο Κανονισμό όταν αυτός εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και δεν τον ρώτησαν όταν βοά ο τόπος ότι με παρέμβαση άνωθεν περνά ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου που θα οδηγήσει σε πλήθος διαγραφών εισηγμένων και το λογαριασμό στο τέλος θα πληρώσουν οι μέτοχοι της μειοψηφίας. Φυσικά είναι όλοι ευχαριστημένοι αφού τα κέρδη της ΕΧΑΕ αυξάνονται ότι γιατί έγινε πιο αποτελεσματική η εταιρία καθώς αυξήθηκαν τα διοικητικά έξοδα λόγω αυξήσεων αμοιβών και μπόνους στους διοικούντες και τα στελέχη κυρίως και λιγότερο στο προσωπικό αλλά γιατί απλά έχει αυξηθεί ο τζίρος στο Χρηματιστήριο και οι δημόσιες προσφορές. Τι σημαίνει αυτό; Αν το κλίμα αλλάξει τότε η υποχώρηση μεγεθών θα είναι ραγδαία.

Ο κίνδυνος για τη Nova


Εντός του Απριλίου αναμένεται να επιχειρηθεί η εισαγωγή της Noval της ΑΕΕΑΠ που έχει συστήσει και ελέγχει ο όμιλος Βιοχάλκο. Ωστόσο το κλίμα για τις ΑΕΕΑΠ δεν είναι το καλύτερο καθώς η πορεία τους στο Χρηματιστήριο στην καλύτερη περίπτωση δεν ικανοποιεί ενώ με την ανοχή του νομοθέτη και των εποπτικών αρχών οι μέτοχοί τους το έχουν παρακάνει και έχουν σκουπίσει την όποια διασπορά ενώ ταυτόχρονα γίνονται συναλλαγές με συνδεδεμένες εταιρίες οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων δημιουργούν απορίες. Έτσι ένας κλάδος πολλά υποσχόμενος κινδυνεύει να περιπέσει στα αζήτητα όπως έγινε στο παρελθόν με τις Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που σχεδόν εξαφανίστηκαν. Και κινδυνεύει να πέσει γιατί απλά η λογική δεν ήταν να στηθούν εταιρίες με κεφάλαια που θα αγοράζουν ακίνητα αλλά με εισφορές ακινήτων μεγάλων ομίλων ώστε αυτοί να κερδίσουν φορολογικά και να γράψουν αποτίμηση στο Χρηματιστήριο χωρίς λεφτά και στο τέλος να πάρουν και τα ποσά της δημόσιας εγγραφής. Επισημαίνουμε ότι το εγχείρημα της Noval είναι δύσκολο παρά το γεγονός ότι θα δώσουν «τα ρέστα τους» οι τράπεζες ανάδοχοι. Και ας ελπίσουμε να επιτύχει η δημόσια εγγραφή ειδικά μετά το caso της Trade Estates που επιστρατεύτηκαν Α/Κ (δηλαδή τα λεφτά των πολιτών που επενδύουν) και φορτώθηκαν παραπάνω μετοχές και στη συνέχεια έγραψαν αμέσως υποαξίες.


HIG … press tours

Μαθαίνουμε ότι η HIG ετοιμάζει press trip για τη Ρόδο προς τα τέλη Απριλίου προκειμένου να δείξει τα περίφημα Ella Resorts. Υποθέτουμε ότι θα δώσει και οικονομικά στοιχεία για τις εν λόγω επενδύσεις και ειδικά για τις επιδόσεις και τη μέχρι στιγμής χρηματοδότησή τους. Προς παρόν πάντως ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πόσα είναι τα ξενοδοχεία που ελέγχονται και μπαίνουν υπό την ομπρέλα Ella Resorts παρ ότι στο … λογαριασμό έχουν βάλει και τα ξενοδοχεία Κυπριώτη στην Κω τα οποία όμως προς το παρόν δεν ελέγχουν και κινδυνεύουν να μπλέξουν με την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεδομένου ότι κάποιοι κακόπιστοι μπορεί να έχουν συντάξει και καταγγελίες.

Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης και ο … πρώην


Δεν ξέρουμε αν θα ξεμπλέξει εύκολα η Εθνική Ασφαλιστική μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για προμήθειες σε ασφαλιστές 7% και μέχρι του ποσού των 1000 ευρώ το «κεφάλι» που θα πετύχουν να σπάσουν επενδυτικά συμβόλαια τα οποία έχουν εγγυημένη απόδοση στη λήξη τους. Γεγονός είναι πάντως ότι έχουν αρχίσει οι τριβές μεταξύ ασφαλιστών και ασφαλισμένων με τους δεύτερους πλέον να τους κοιτάζουν με μισό μάτι καθώς είναι αμφίβολο αν οι πρώτοι διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους. Το θέμα αναμένεται να φτάσει στην εποπτική αρχή που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και της οποίας επικεφαλής είναι ο πρώτη Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής του οποίου η αντίδραση αναμένεται με ενδιαφέρον δεδομένου έχουν εγερθεί σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.

Επισκέψεις και εκπλήξεις

Μιας και αναφερθήκαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος μας μεταφέρουν ότι στέλεχος μεγάλου εισηγμένου ομίλου έχει κάνει τελευταία ουκ ολίγες επισκέψεις. Επειδή ο όμιλος δεν είναι εποπτευόμενος οι συχνές επισκέψεις είναι λογικό να έχουν εγείρει απορίες για το σκοπό τους. Άραγε υπάρχουν λόγοι κοινωνικοί πίσω από τις επισκέψεις ή θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, θετικών υποθέτουμε.

Ο … επανατεμαχισμός

Μια από τις πιο αποτυχημένες προσπάθειες αναδιάρθρωσης που δημιούργησε και συνολικά προβλήματα σε έναν κλάδο αιχμής για την Ελλάδα που χρόνια πρωταγωνιστούσε σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο αποτελεί η Avramar. Οι μέτοχοι που εμφανίστηκαν (AMERRA Capital (ΗΠΑ) και Mubadala Investment Company το δεύτερο κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι) ήταν πολλά υποσχόμενοι αλλά σταμάτησαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη και σήμερα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για το μέλλον του ομίλου που προέκυψε από τις πρώην Ανδρομέδα, Νηρέας και Σελόντα, και τον Ισπανικό όμιλο Perseus ( βασικό αντικείμενο οι ιχθυοτροφές). Θεωρητικά υπάρχει ενδιαφέρον να βρεθεί λύση αν και οι πιστωτές έχοντας λάθος προσέγγιση την προηγούμενη φορά κοίταξαν να διασφαλιστούν οι ίδιοι και όχι η επιβίωση της εταιρίας με συνέπεια σήμερα και οι ίδιοι να μην είναι διασφαλισμένοι και η εταιρία να έχει φτάσει πάλι στο κόκκινο. Στην πράξη θα δούμε αν η εταιρία μπορεί να εξυγιανθεί ολόκληρη ή θα προηγηθεί τεμαχισμός εις τα εξ ων συνετέθη για να γίνει Avramar. Το δεύτερο ίσως είναι και η καλύτερη λύση για να έχει πιθανότητα να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών.

Δεν εγκαταλείπουν

Πολύ επίμονοι φαίνεται να είναι εκεί στη CVC και δεν εγκαταλείπουν την ιδέα να χτυπήσουν τη Nova ασχέτως αν δεν της βγήκε σε επίπεδο business της BC Partners. Βέβαια δεν ξέρουμε αν η επιμονή τους θα έχει διάρκεια με τα μεγάλα μαχαίρια να έχουν βγει ήδη από άλλους ενδιαφερόμενους. Παρ όλα αυτά θα «ποντάραμε» ότι δεδομένης της κατάστασης το CVC αν θέλει πραγματικά θα αποκτήσει τον έλεγχο της Nova.

Η επιβεβαίωση, ο Θανασάκης και οι καινούργιοι ορισμοί των συνδεδεμένων εταιριών

Σας ενημερώσαμε εγκαίρως ότι τα μεγέθη της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ φέτος θα είναι ενισχυμένα και πράγματι την περασμένη Παρασκευή και ασυνήθως σύντομα σε σχέση με το παρελθόν η εταιρία δημοσιοποίησε ότι το 2023 πέτυχε αύξηση κερδών 78%. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θανασάκης δεν έχει πιάσει δουλειά. Απλά τώρα υπάρχουν και επιχειρήματα ασχέτως αν στο Χρηματιστήριο των επιχειρημάτων υπερισχύουν τα … ανακατέματα. Κατά τα λοιπά είχαμε την περιέργεια ποιοι ήταν οι αγοραστές των μεριδίων που πουλήθηκαν στη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2023 στην πρώην συγγενή εταιρία όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις ΑΛΜΑΡΩ ΙΚΕ. Διαπιστώσαμε ότι στη νυν μετοχική σύνθεση της εν λόγω εταιρίας μετέχουν μέλη της οικογένειας Παπαζηλάκη (των βασικών μετόχων της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ) και η ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΛΑΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΙΚΕ στην οποία επίσης μέτοχοι είναι μέλη της οικογένειας Παπαζηλάκη. Και ρωτάμε αφελώς. Πως ακριβώς παύει να είναι μια εταιρία μη συνδεδεμένη όταν έχει κοινούς μετόχους με μια άλλη; Μπορεί να μάθουμε και καινούργια πράγματα. Πέραν αυτού έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που έγινε η αποτίμηση από ορκωτό ελεγκτή της αξίας της ΑΛΜΑΡΩ αλλά και αυτό το πάρε δώσε με το γάλα μεταξύ των δύο αυτών εταιριών επί πολλά έτη. Γιατί αποτίμηση με στοιχεία πενταμήνου δεν μας έχει ξανατύχει.