ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Στα 3,5 δισ. ευρώ ο τζίρος, στα 12,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο 9μηνο 2020

ΔΕΗ: Στα 3,5 δισ. ευρώ ο τζίρος, στα 12,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη  στο 9μηνο 2020
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αξιόλογη αντοχή κατέγραψαν τα λειτουργικά αποτελέσματα και ο τζίρος της ΔΕΗ εν μέσω πανδημίας, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2020 που δημοσιοποίησε σήμερα η επιχείρηση.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2020, σημειώνοντας ισχνή πτώση 2,4%.

Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 696 εκατ. ευρώ, τα 96,9 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2019. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 46,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 416,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 353,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2019.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2020 με EBITDA ύψους 239 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση, συνεχίζουν την θετική πορεία που είχε καταγραφεί στα προηγούμενα τρίμηνα, αποτελώντας το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο υψηλών επιδόσεων. Έτσι, το EBITDA για το 9μηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε 696 εκατ. ευρώ φέρνοντάς μας ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη του αναθεωρημένου από τον Σεπτέμβριο στόχου για λειτουργική κερδοφορία ύψους 850 - 900 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019, των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, των μειωμένων εκπομπών CO2 ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα λειτουργίας και απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, της σταδιακής απομείωσης των ΝΟΜΕ και της μείωσης λειτουργικών δαπανών.

Σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, ολοκληρώσαμε την συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες - την πρώτη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων από λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη - με την αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ από την συνολική σύμβαση των 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σε συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξασφαλίσαμε νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι θετικές αυτές επιδόσεις αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο νέο κύμα πανδημίας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη και η χώρα μας. Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, διαθέτουμε πλέον περισσότερα εργαλεία για την διαχείριση των προκλήσεων που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας, έχοντας ανασχεδιάσει τα κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών μας, αυξάνοντας διαρκώς την χρήση του e-bill και των ηλεκτρονικών πληρωμών και παρέχοντας δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη.

Παρουσιάσαμε την νέα εταιρική εικόνα της ΔΕΗ σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αναδεικνύοντας παράλληλα την διαρκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ανανέωσης και προσαρμογής της Εταιρείας στις νέες συνθήκες. Η πρόοδος στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας πλάνου και η συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ΔΕΗ αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από τον οίκο Standard & Poor’s, με την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εταιρείας σε Β από Β-.»