ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό της Reggeborgh – Επιβλητική εμφάνιση στην Γενική Συνέλευση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό της Reggeborgh – Επιβλητική εμφάνιση στην Γενική Συνέλευση

Η ολλανδική Reggeborgh Invest BV αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε ανακοινώσεις που θα αφορούν στο ποσοστό της άμεσης συμμέτοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν το προαναφερθέν αγγλοσαξονικό απόφθεγμα.

Προ 20 ημερών το ολλανδικό fund είχε ενημερώσει πως το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής του στην εισηγμένη είχε διαμορφωθεί στο 10,3616%. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr μετά από αγορές μετοχών τις προηγούμενες ημέρες το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 13%.

Ως αποτέλεσμα και της πιθανής μελλοντικής άσκησης του Call Option, (26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης, το συνολικό ποσοστό που ελέγχουν έμμεσα οι Ολλανδοί στην ΕΛΛΑΚΤΩ ξεπερνά ήδη το 25%.

Εν όψει της κρίσιμης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με θέμα την αλλαγή διοίκησης και την αύξηση κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ, που έχει οριστεί για τις 7 Ιανουαρίου 2021, η πλευρά των Ολλανδών έχει επιδοθεί σε μαζικές αγορές μετοχών, θέλοντας να δείξει στους υπόλοιπους μετόχους πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το 1,320 ευρώ προ μηνός, έχει αναρριχηθεί στο 1,719 ευρώ.

Εκτός από τους Ολλανδούς μετοχές της εισηγμένης αγόραζε μέχρι πρόσφατα και η πλευρά της Invesco Finance S.A. των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλευρά των εφοπλιστών πραγματοποιεί συναντήσεις με άλλους μετόχους σε αναζήτηση συμμαχιών, ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Σε αυτές τις συζητήσεις δεν φέρονται να έχουν ενεργή ανάμιξη οι μέχρι πρότινος βασικοί μέτοχοι τη εισηγμένης Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Invesco Finance S.A. πιθανότατα θα ζητήσει ολιγοήμερη αναβολή της συνέλευσης, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετη την πλευρά της Reggeborgh Invest BV. Να σημειωθεί πως το ποσοστό της Invesco Finance στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκτιμάται στο 23,3348%, ήτοι 50.000.000 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές με αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου.

Ωστόσο, χρηματιστηριακές πηγές υποστηρίζουν πως στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Reggeborgh Invest BV θα παρουσιασθεί ελέγχοντας ακόμη και πάνω από το 33% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η πλευρά των Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να βγει κερδισμένη από την υπόθεση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ακόμη και εάν έχανε τη μάχη της διοίκησης της εισηγμένης. Αυτό θα συμβεί εάν η Reggeborgh Invest BV υποβάλει δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να είναι στα άμεσα σχέδια των Ολλανδών που σε αυτή τη φάση δίνουν βάρος στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας και στην τοποθέτηση νέας Διοίκησης.