ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όταν μία καμπάνια αρκεί για να μας θυμίσει να δούμε τους ανθρώπους πίσω από τις «ταμπέλες»

Όταν μία καμπάνια αρκεί για να μας θυμίσει να δούμε τους ανθρώπους πίσω από τις «ταμπέλες»

Επιστρέφοντας στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας έπειτα από έξι μήνες τηλεργασίας, το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα είναι πως συνεχίζουμε να ζούμε και να αλληλεπιδρούμε καθημερινά σε ένα περιβάλλον γεμάτο «ταμπέλες».

«Ταμπέλες» που ενισχύουν προκαταλήψεις και στερεότυπα, που μας εμποδίζουν να αντιληφθούμε τον κόσμο και τους συνανθρώπους μας με τα δικά μας κριτήρια, που ορίζουν προδιαγραφές για εμάς τους ίδιους και δεν μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.

Αυτές οι σκέψεις περνούσαν φευγαλέα από το μυαλό μου καθώς ολοκλήρωνα την καθιερωμένη εβδομαδιαία βόλτα στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ. Περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά του ταμείου και παρατηρώντας τον νεαρό υπάλληλο να «χτυπάει» στο μηχάνημα τα προϊόντα του μπροστινού πελάτη, σκεφτόμουν πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα, αν μπορούσα να γνωρίσω τον άνθρωπο πίσω από την «ταμπέλα» του ταμία. Αναρωτιόμουν ποια ήταν τα βήματα που τον οδήγησαν εδώ και ποιοι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεται, ώστε εγώ να απολαμβάνω με άνεση τις αγορές μου. Αυτό που δεν περίμενα, βέβαια, ήταν πως φτάνοντας στο σπίτι και ανοίγοντας την τηλεόραση, θα έβλεπα κατά τύχη μία ελπιδοφόρα καμπάνια, η οποία θα μου έλυνε κάθε απορία. Μία καμπάνια που με το μότο «Μη βλέπεις ταμπέλες, δες τους ανθρώπους», σκοπό έχει να μας παρακινήσει να καταρρίψουμε τις «ταμπέλες» και να εστιάσουμε την προσοχή μας στις μεγάλες αλήθειες που «κρύβονται» πίσω από αυτές.

Ένας «ζωντανός» οργανισμός που προάγει έμπρακτα τη διαφορετικότητα

Αυτό που έκανε το συγκεκριμένο βίντεο να κερδίσει απευθείας το ενδιαφέρον μου, δεν ήταν μόνο η σύγχρονη αισθητική και η προσεγμένη, αινιγματική σκηνοθεσία του, αλλά και το γεγονός πως μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω επιτέλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν τη μεγάλη ομάδα, που μου εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την καθημερινότητά μου προϊόντα. Συγκεκριμένα, το βίντεο με παρέπεμψε στην ιστοσελίδα team.lidl.gr, στην οποία μπόρεσα να γνωρίσω τους πραγματικούς ανθρώπους πίσω από τις ταμπέλες, αντλώντας συγχρόνως σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και τις αξίες του καταστήματος που επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα.

Μέσα από το #teamLidl, λοιπόν, έμαθα την ιστορία της Εύης, η οποία από υπάλληλος καταστήματος έγινε μέσα σε πέντε χρόνια διευθύντρια καταστήματος, της νεαρής Ελίνας που παίρνοντας το πτυχίο της έγινε απευθείας area manager, του Βασίλη, της Δώρα και του Γιάννη, οι οποίοι φέτος συμπληρώνουν δέκα χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας στο ίδιο κέντρο διανομής.

Κάπως έτσι, διαπίστωσα πως το σούπερ μάρκετ το οποίο επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα, δεν είναι απλώς ένα ακόμη κατάστημα, αλλά ένας «ζωντανός» οργανισμός περισσότερων από 6.500 εργαζόμενων και ανθρωπίνων σχέσεων, ένας «μικρόκοσμος» που έχει σημαντική και αναπόσπαστη θέση στην ελληνική κοινωνία. Διότι αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι πως στη Lidl Ελλάς υπάρχουν πολλά περισσότερα τμήματα και συνεπώς, πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες πιστεύουμε. Υπάρχουν καταστήματα, logistics centers, γραφεία και πίσω από αυτά υπάρχουν και τμήματα HR, packaging, branding, marketing, recycling, quality control, IT, IT Hub και πολλά ακόμα πεδία εργασίας που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ σε ένα σούπερ μάρκετ. Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις ομάδες που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και εργάζονται καθημερινά για έναν κοινό στόχο: Να μας παρέχουν άψογη εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών για τους καταναλωτές, αλλά και να διασφαλίζουν ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας για το #teamLidl.

Λέγοντας «όχι» στις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις

Όπως ήταν επόμενο, η επίσκεψή μου #teamLidl στάθηκε η αφορμή να δω τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, να συνειδητοποιήσω πως ακόμη και εγώ που αντιτίθεμαι στις «ταμπέλες», δυσκολεύομαι να δω τους ανθρώπους πίσω από αυτές. Αρχικά, με βοήθησε να καταλάβω πως οι οικονομικές τιμές των προϊόντων δεν συνεπάγονται με χαμηλούς μισθούς, με στασιμότητα των εργαζομένων ή με ένα δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον. Αντίθετα, η πολύχρονη επιτυχία της Lidl Ελλάς οφείλεται στο γεγονός πως επενδύει στο ταλέντο, τις δεξιότητες και τη συνεχή εξέλιξη των ανθρώπων που εργάζονται για αυτή. Βρίσκεται πάντα δίπλα τους και τους στηρίζει σε κάθε τους βήμα, δίνοντάς τους ευκαιρίες και παρακινώντας τους να ξεπερνούν τους εαυτούς τους και να γίνονται ακόμη καλύτεροι.

Ωστόσο, κατά την άποψή μου, ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η εταιρεία διασφαλίζει καθημερινά για τους εργαζόμενούς της ένα υγιές, πολύπλευρο περιβάλλον εργασίας, στο οποίο δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις. Να αναφέρω απλώς ότι παρέχει σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία, ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες εξέλιξης, ίσους μισθούς και ένα κοινό αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διασφαλίζει πως η δικαιοσύνη και η ισότητα, είναι οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις των συναδέλφων. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως πρόσφατα υπέγραψε και τη «Χάρτα Διαφορετικότητας», μία σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προασπίζει την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον του ελληνικού επιχειρείν.

Κλείνοντας, αυτό που θέλει να μας υπενθυμίσει η Lidl Ελλάς μέσα από τη νέα της καμπάνια αλλά και την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως οι επαγγελματικές δυνατότητες δεν έχουν όρια. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε. Για να καταφέρουμε όμως κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να αρχίσουμε να κοιτάμε πίσω από τις «ταμπέλες». Μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι και θα μπορέσουμε σταδιακά να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον ισότητας, για εμάς και τους γύρω μας.

Μάθετε περισσότερα, δείτε όλους τους ανθρώπους πίσω από την καμπάνια εδώ: https://team.lidl.gr/tampeles