ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Plaisiobots: The Race»: Ο διαγωνισμός ρομποτικής που οδηγεί μαθητές και φοιτητές στο MIT

«Plaisiobots: The Race»: Ο διαγωνισμός ρομποτικής που οδηγεί μαθητές και φοιτητές στο MIT

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Καταστάσεις που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν βγαλμένες από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όπως η μετακίνηση οχημάτων χωρίς οδηγό, οι αυτοματισμοί που κάνουν τα σπίτια μας «έξυπνα», άνετα και λειτουργικά, οι ρομποτικές σκούπες που καθαρίζουν τους χώρους μας μέσω φωνητικών εντολών, συνιστούν μόνο ένα μικρό δείγμα από την εξέλιξη που έχει πραγματοποιηθεί στον χώρο της ρομποτικής και της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν εμείς οι μεγαλύτεροι δεν έχουμε καταφέρει να εξοικειωθούμε ακόμη πλήρως με τον κόσμο της ρομποτικής, δεν ισχύει το ίδιο για τις νεότερες γενιές, οι οποίες μέσα από τη ρομποτική βλέπουν το μέλλον ενός καλύτερου κόσμου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ρομποτική και η μηχανική έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διδασκαλίας αρκετών σχολείων -ακόμη και σε μικρότερες βαθμίδες εκπαίδευσης- καθώς τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν και γαλουχούνται σε ένα high tech περιβάλλον, το οποίο διεγείρει την περιέργειά τους, τους δημιουργεί ερωτήματα και τους προκαλεί να δώσουν λύσεις και απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα.

Τον ίδιο σκοπό έχει, λοιπόν, και ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Plaisiobots: The Race» της Πλαίσιο Computers, η οποία προσκαλεί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και φοιτητές, να λάβουν μέρος σε μία συναρπαστική εμπειρία, η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουν την ιδέα τους, περνώντας από την αρχική σκέψη έως τον προγραμματισμό ενός τελικού prototype και διεκδικώντας με αυτό, μία επίσκεψη στο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες πριν λάβουν μέρος

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η Πλαίσιο Computers θέλει να αναδείξει τη ρομποτική, συνδέοντας για πρώτη φορά την έννοια της STEAM EDUCATION με την επιχειρηματικότητα. Σε αυτό ακριβώς θα βοηθήσουν έμπρακτα οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού, δηλαδή οι νέοι, εκκολαπτόμενοι μηχανικοί, οι οποίοι μέσα από τις ιδέες τους θα προσπαθήσουν να λύσουν προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση ή το εργασιακό περιβάλλον, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Πιο αναλυτικά, ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Στη μαθητική κατηγορία η οποία αφορά σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και έχει τη θεματική «Το ρομπότ: ένα εργαλείο εκπαίδευσης» και στη φοιτητική κατηγορία, η οποία αφορά σε φοιτητές και έχει ως θεματική «Το ρομπότ: υποβοηθά τον άνθρωπο στην εργασία του». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και την Τρίτη 20 Ιουλίου, ενώ έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από τον ενημερωτικό οδηγό του διαγωνισμού.

Ποιες είναι οι φάσεις πριν τον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού

Στις 20 Ιουλίου, που θα λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, θα αρχίσει το πρώτο μέρος της διαδικασίας του διαγωνισμού, δηλαδή η αξιολόγηση των ομάδων που έχουν δηλώσει συμμετοχή, από την πενταμελή επιτροπή, έγκριτων προσωπικοτήτων του ευρύτερου κλάδου, στην οποία συμμετέχει και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ρομποτικής, Διάνα Βουτυράκου.

Η αξιολόγηση της ιδέας πραγματοποιείται με συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια και εξετάζεται ο κοινωνικός αντίκτυπος, η υλοποιησιμότητα της ιδέας και η έρευνα που την πλαισιώνει. Από αυτή τη διαδικασία θα προκριθούν πέντε ομάδες της μαθητικής κατηγορίας και πέντε της φοιτητικής κατηγορίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι δέκα ομάδες θα έχουν την καθοδήγηση της ομάδας ρομποτικής του ΠΛΑΙΣΙΟΥ, Plaisiobots, η οποία κέρδισε πέρυσι το Χρυσό Μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή webinars από ανθρώπους του επιχειρηματικού και του τεχνολογικού χώρου, θα προετοιμάσουν την παρουσίασή τους για την τελική φάση του διαγωνισμού. Στην τρίτη φάση, δηλαδή στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021, όλες οι ομάδες θα παρουσιάσουν από ένα ρομποτικό prototype.

Στο τέλος, θα αναδειχθούν δύο νικήτριες ομάδες από τη μαθητική κατηγορία και δύο νικήτριες ομάδες από τη φοιτητική κατηγορία.

Οι ομάδες που θα κερδίσουν την πρώτη θέση του διαγωνισμού, είναι εκείνες που θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στο κορυφαίο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, Massachusetts Institute of Technology (MIT) στη Βοστώνη, να επισκεφθούν τα εργαστήριά του, να συνομιλήσουν με σπουδαίους καθηγητές διεθνούς φήμης και να γνωρίσουν τις start up εταιρείες που ξεκίνησαν από το ΜΙΤ.

Κλείνοντας, αν έχουμε κάποιον μαθητή ή φοιτητή στον κοινωνικό μας περίγυρο, ο οποίος είναι ένας εκκολαπτόμενος μηχανικός ή προγραμματιστής και έχει μία μοναδική ιδέα που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τότε αξίζει να του μιλήσουμε για τον διαγωνισμό «Plaisiobots: The Race». Το σίγουρο είναι πως θα αποτελέσει μία ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντές του, να καλλιεργήσει τις ικανότητές του στη ρομποτική και να αντλήσει έμπνευση από την επαφή του με τους ανθρώπους και γιατί όχι, από το περιβάλλον του Massachusetts Institute of Technology (MIT)!