Κέρκυρα: Η super star Παστιτσάδα με Knorr «Σπιτικός» ζωμός λαχανικών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρκυρα: Η super star Παστιτσάδα με Knorr «Σπιτικός» ζωμός λαχανικών

Καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην «καρδιά» του φθινοπώρου, η θερμοκρασία πέφτει μέρα με τη μέρα όμως, εμείς δεν χάνουμε τη διάθεσή μας για σύντομες εξορμήσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και βαθύτερα τον τόπο μας.

Τι κι αν ο καιρός δεν είναι «σύμμαχός» μας ή δεν μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγες ημέρες ανάπαυσης από το απαιτητικό μας πρόγραμμα; Η επιθυμία μας να ταξιδέψουμε σε μαγευτικούς προορισμούς και «κρυφές» γωνίες της Ελλάδας, παραμένει άσβεστη.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να δραπετεύσουμε έστω και νοητά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητάς; Πολύ απλά, μπορούμε να φέρουμε αυτούς τους προορισμούς στην κουζίνα μας και μέσα από παραδοσιακές, ντόπιες συνταγές, να διανύσουμε αχαρτογράφητα ή γνώριμα και αγαπημένα γαστρονομικά «μονοπάτια», εξερευνώντας μέρη που δεν έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν ή μας έχουν λείψει. Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι και η «κυρά» του Ιονίου, δηλαδή η Κέρκυρα, το νησί των Επτανήσων που η μακρά του ιστορία ξεκινάει από τα παλαιολιθικά χρόνια, ένας τόπος που ξεχωρίζει για την επιβλητική, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του, τα λιθόστρωτα καντούνια του, το σπάνιο φυσικό του κάλλος και διαθέτει μία «πλούσια» και άκρως απολαυστική κουζίνα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το λαμπρό παρελθόν της.

Βέβαια, αν υπάρχει ένα πιάτο που ξεχωρίζει με διαφορά από το παραδοσιακό κερκυραϊκό μενού, ένα ντόπιο έδεσμα που φέρνει νησιώτικα αρώματα στο τραπέζι μας και προκαλεί «εκρήξεις» απόλαυσης στους ουρανίσκους μας, αυτό είναι σίγουρα η παστιτσάδα. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο πιάτο που περιλαμβάνει χοντρό μακαρόνι, κόκκινες πιπεριές και έχει ως «πρωταγωνιστή» το κρέας κόκορα ή το κρέας μοσχαριού, γαρνιρισμένο με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι. Με λίγα λόγια, είναι το κατάλληλο πιάτο για να «τιμήσουμε» τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου και μας υπενθυμίζει τη θρεπτική αξία του δημοφιλούς αυτού τροφίμου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί αρκετοί να παρομοιάζουν την Παστιτσάδα με το κοκκινιστό κρέας με χοντρά ζυμαρικά που χρησιμοποιούμε στο παστίτσιο όμως, μία δοκιμή θα μας πείσει πως μία τέτοια συσχέτιση είναι κάπως άστοχη. Και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να το διαπιστώσουμε, είναι να ακολουθήσουμε τα βήματα που υπάρχουν στην παρακάτω συνταγή, προσθέτοντας στη λίστα των υλικών το απαραίτητο συστατικό, το οποίο αναδεικνύει το πάθος της παράδοσης και «απογειώνει» τη φυσική γεύση των συστατικών που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας.

Συνταγή για κερκυραϊκή super star Παστιτσάδα με γεύση Knorr «Σπιτικού» Ζωμού Λαχανικών

Πριν προχωρήσουμε στη συνταγή για την Παστιτσάδα ή αλλιώς, το Παστιτσάδο, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το κορυφαίο αυτό πιάτο της κερκυραϊκής γαστρονομίας, αξίζει να «ταξιδέψουμε» πίσω στον χρόνο, για να ανακαλύψουμε πώς το συγκεκριμένο πιάτο έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα εδέσματα των Επτανήσων. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα κληροδότημα από την εποχή της Ενετοκρατίας, αφού ένα παρόμοιο πιάτο, την pastissada, συναντάμε και στην περιοχή της Βερόνας, με τη διαφορά πως εκεί, αντί για ντομάτες χρησιμοποιούν κρασί και το κρέας είναι πάντα βοδινό.

Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε πως δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη συνταγή για την παστιτσάδα, αφού κάθε έμπειρη Κερκυραία μαγείρισσα έχει βρει έναν δικό της τρόπο να διαφοροποιεί το δημοφιλές πιάτο, για να το προσφέρει στα αγαπημένα της πρόσωπα. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές προσθέτουν μπόλικες δόσεις κανέλας ή αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με βούτυρο.

Για να ετοιμάσουμε, λοιπόν, μία λαχταριστή και εκδοχή της κλασικής παστιτσάδας, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

• 500 γρ. μακαρόνι No 5
• 1/3 κούπας ελαιόλαδο
• 1 κιλό μοσχάρι σε κομμάτια
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 4 καρφάκια γαρίφαλο
• 3 μπαχάρια
• ½ ξυλάκι κανέλα
• 1 κούπα κόκκινο κρασί
• 1 ½ λίτρο ζεστό Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας τοποθετώντας μία κατσαρόλα πάνω σε ένα μάτι της κουζίνας με δυνατή φωτιά. Θα ρίξουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο. Όταν το ελαιόλαδο ζεσταθεί επαρκώς θα βάλουμε μέσα το κρέας και θα το τσιγαρίσουμε. Όταν το κρέας θα έχει ροδίσει, θα το βγάλουμε από την κατσαρόλα και θα ρίξουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, το οποίο θα έχουμε πολτοποιήσει προηγουμένως. Θα σοτάρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, έως ότου το κρεμμύδι αρχίζει να γυαλίζει και έπειτα, θα προσθέσουμε τον πελτέ της ντομάτας. Θα ρίξουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, θα προσθέσουμε αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά και θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, θα «σβήσουμε» το περιεχόμενο της κατσαρόλας με κρασί. Έπειτα, θα προσθέσουμε τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών και θα αφήσουμε το περιεχόμενο να σιγοβράσει για 1,5 με 2 ώρες.

Να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος ζωμός είναι ένα συστατικό υψηλής ποιότητας, το οποίο προμηνύει πως… κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο μας. Και αυτό διότι όχι μόνο δεν περιέχει γλουτένη, τεχνητά ενισχυτικά γεύσης ή χρωστικές, αλλά συνιστά και έναν αρμονικό και νόστιμο συνδυασμό από προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά, τα οποία έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα.

Τέλος, όταν η Παστιτσάδα μας θα είναι έτοιμη, θα τη σερβίρουμε ζεστή στα πιάτα και θα τη γαρνίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί. Έπειτα, θα την απολαύσουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, γιορτάζοντας μαζί τους την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών!

Αν θέλουμε, λοιπόν, κάτι καλό να ξεκινήσει από το πιάτο μας, όπως ένα νοητό, γευστικό «ταξίδι», τότε το πάθος της παράδοσης είναι η «πυξίδα» που θα μας οδηγήσει απευθείας στην Κέρκυρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακολουθώντας τα βήματα της παραπάνω συνταγής και προσθέτοντας σε αυτή τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών, η Παστιτσάδα που θα πραγματοποιήσουμε θα γίνει μία απολαυστική, γαστρονομική εμπειρία, η οποία θα μας παρακινήσει να προσθέσουμε την «κυρά» των Επτανήσων στους μελλοντικούς μας προορισμούς.