Κάτι καλό ξεκινάει από τα πιάτα μας και αναδίδει το κρυμμένο πάθος μας για την παράδοση
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάτι καλό ξεκινάει από τα πιάτα μας και αναδίδει το κρυμμένο πάθος μας για την παράδοση

Αλήθεια, ποια είναι τα κριτήρια για να δημιουργήσουμε αυθεντικά, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα;

Μοιάζει παράδοξο πως, ενώ η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει δεκάδες συνταγές που χρονολογούνται από προηγούμενους αιώνες και οι «ρίζες» τους φτάνουν μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου, ακόμη και της Αρχαίας Ελλάδας, εμείς φαίνεται πως απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την αυθεντικότητα και την εντοπιότητα των παραδοσιακών πιάτων, ακολουθώντας σύγχρονα μοντέλα διατροφής του εξωτερικού και κορυφαία food trends. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να ανακαλύψουμε ξανά το πάθος μας για την παράδοση;

Κι όμως, η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα «κρύβεται» στα ντουλάπια της κουζίνας και τα ράφια του ψυγείου μας. Διότι εκεί «κρύβονται» οι εκλεκτές πρώτες ύλες, τα «μυστικά» συστατικά, η γαστρονομική έμπνευση που ζητάμε για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και το παρελθόν του, μέσα από ένα απολαυστικό «ταξίδι» γεύσεων και αρωμάτων. Και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να πραγματοποιήσουμε αυτό το νοητό ταξίδι μέσω του φαγητού, είναι να εμπιστευτούμε τους παλαιότερους. Να γίνουμε λίγο πιο επιλεκτικοί, όχι όμως συντηρητικοί, με τις συνταγές που πραγματοποιούμε, να εμπιστευτούμε υλικά που ξέρουμε ότι θα εμπιστευόταν η μητέρα ή η γιαγιά μας για τα δικά της πιάτα.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τα κριτήρια που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας, ενώ αποκαλύπτουμε και τις «σπιτικές» προσθήκες που θα μας εμπνεύσουν να αρχίσουμε να δημιουργούμε γνήσια ελληνικά πιάτα, τα οποία θα «αφυπνίσουν» το πάθος μας για την παράδοση.

#1 Αναδεικνύουμε τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που χρησιμοποιούμε

Ένας λόγος που η ελληνική κουζίνα θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες σε όλο τον κόσμο, είναι πώς μέσα από την πολυπλοκότητά της αναδεικνύει τo μεγαλείο της απλότητας. Μπορεί, λοιπόν, αρκετές από τις ελληνικές, παραδοσιακές συνταγές να είναι κάπως… μπελαλίδικες ως προς την προετοιμασία, τα υλικά που χρειάζονται και τον χρόνο που απαιτείται για να τις παρασκευάσουμε, όμως ταυτόχρονα, τα συστατικά που περιλαμβάνει η συνταγή, είναι ό,τι πιο φυσικό, αγνό και θρεπτικό μπορεί να συναντήσει κάποιος στην ελληνική ύπαιθρο. Και αν θέλουμε να γευτούμε όλον αυτόν τον γευστικό «πλούτο» του τόπου μας, τότε αξίζει να προσθέσουμε στις συνταγές μας τους υψηλής ποιότητας Knorr «Σπιτικούς» Ζωμούς. Πρόκειται για αρμονικούς, γευστικούς συνδυασμούς προσεκτικά επιλεγμένων συστατικών, τα οποία έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα και μας προσφέρονται σε μία πρωτοποριακή, μικρή συσκευασία. Οι συγκεκριμένοι ζωμοί διαλύονται εύκολα στο μαγείρεμα, «απογειώνοντας» τη φυσική γεύση των υλικών που επιλέγουμε για τις συνταγές μας

#2 Αποφεύγουμε προϊόντα που περιλαμβάνουν χρωστικές και ενισχυτικά γεύσης

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το μεγάλο αβαντάζ της ελληνικής κουζίνας, πέρα από το γεγονός πως συνάδει απόλυτα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, είναι οι πρώτες ύλες που περιλαμβάνουν τα πιάτα της. Ακριβώς επειδή έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μία χώρα «πλούσια» σε παραγωγή αγνών προϊόντων, τα φαγητά μας είναι κατά βάση θρεπτικά. Όσο για τις φορές που χρειάζονται επιπλέον γεύση, χωρίς τεχνητά ενισχυτικά γεύσης ή τεχνητές χρωστικές, τότε οι Knorr «Σπιτικοί» Ζωμοί αποτελούν την επιλογή που μπορεί να απογειώσει ακόμη και το πιο απλό πιάτο.

#3 Εξελίσσουμε τις συνταγές που κληροδοτήσαμε από τις προηγούμενες γενιές

Καλώς ή κακώς, σήμερα έχουμε πρόσβαση σε μία τεράστια και «πλούσια» γκάμα υλικών, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και να εμπνευστούμε από κουζίνες πολλών και διαφορετικών χωρών, αφού η αγορά είναι γεμάτη από πρώτες ύλες που μας έρχονται από κάθε μακρινή γωνία του κόσμου. Γιατί, λοιπόν, να μην γνωρίσουμε καλύτερα τις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, κάνοντας μικρές, δικές μας προσθήκες στην καθιερωμένη λίστα των υλικών, ώστε να πάμε την παράδοση ένα βήμα παρακάτω; Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να επιμείνουμε… σπιτικά, περνώντας λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα και τολμώντας να «παίξουμε» με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας, για να ετοιμάσουμε λαχταριστά πιάτα, που ανταποκρίνονται στα γούστα μας.

Ας μην χάνουμε χρόνο, λοιπόν! Μπορούμε σήμερα κιόλας να προμηθευτούμε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τις πέντε μοναδικές γεύσεις των Knorr «Σπιτικών» Ζωμών, δηλαδή τη γεύση Κότας, Λαχανικών, Βοδινού, Μανιταριών και BIO Λαχανικών, οι οποίοι υπόσχονται πως… κάτι καλό θα ξεκινήσει από τα πιάτα μας. Είναι τα υλικά που χρειαζόμαστε στην κουζίνα μας, ώστε να ανακαλύψουμε από πρώτο χέρι ότι η ελληνική κουζίνα αποτελεί την ιδανική βάση για να εξελίξουμε τις ικανότητές μας στη μαγειρική και να γνωρίσουμε βαθύτερα τον τόπο μας, μέσω του φαγητού.