ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι μυστικές συμφωνίες φοροαποφυγής του Λουξεμβούργου

Οι μυστικές συμφωνίες φοροαποφυγής του Λουξεμβούργου

Το γεγονός ότι το Λουξεμβούργο είναι ένας φορολογικός παράδεισος στην «καρδιά» της Ευρώπης είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, γι’ αυτό άλλωστε στη χώρα δείχνουν τη φορολογικής τους εμπιστοσύνη, εκτός από πολυεθνικούς κολοσσούς, ουκ ολίγες ελληνικές εταιρείες.

Το νέο στοιχείο που φέρνει στο φως η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, με τίτλο «LuxLeaks», είναι ότι πέρα από το νομικό καθεστώς φοροαποφυγής, που ίσχυε στο Λουξεμβούργο από το 1929, συνάπτονταν και μυστικές συμφωνίες μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και των αρχών της χώρας, ώστε να μεταφέρονται τεράστια κεφάλαια μέσω Λουξεμβούργου σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, γλιτώνοντας δισεκατομμύρια σε φορολογία. Επίσης, αυτές οι «ιδιωτικές φορολογικές αποφάσεις» εξασφαλίζουν στις εταιρείες μηδαμινή σχεδόν φορολογία επί ιλιγγιωδών κερδών.

Η έρευνα στηρίχτηκε στη διαρροή εγγράφων 28.000 σελίδων, τα οποία επεξεργάστηκαν επί έξι μήνες 80 δημοσιογράφοι από 26 χώρες. Στα έγγραφα εμφανίζονται περισσότερες από 1.000 εταιρείες, οι οποίες εμπλέκονται σε συμφωνίες φοροαποφυγής με τις αρχές του Μεγάλου Δουκάτου.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων δημιούργησε μία βάση δεδομένων με 548 έγγραφα φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λουξεμβούργου και παρέχουν φοροελαφρύνσεις σε περισσότερες από 340 επιχειρήσεις από πολλές χώρες του κόσμου. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι εννέα εταιρείες με δραστηριότητες στην Ελλάδα έχουν συνάψει μυστικές συμφωνίες φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων, καθώς ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολίασε ότι το Λουξεμβούργο έχει πολλά να κάνει, για να ευθυγραμμιστεί με τα παγκόσμια φορολογικά πρότυπα, ενώ ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι οι χώρες δεν μπορούν να καθιστούν τη φοροαποφυγή επιχειρηματικό μοντέλο και όσοι το κάνουν, διαρρηγνύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπάν, δήλωσε ότι «τέτοιου είδους συμφωνίες δεν είναι πλέον αποδεκτές για καμία χώρα», ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι «πολλές χώρες κάνουν συμφωνίες με επιχειρήσεις για την παροχή ασφάλειας. Όμως, αυτές οι συμφωνίες πρέπει να συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα. Χρειάζεται ακόμα δουλειά σε αυτόν τον τομέα».

Η πιο αιχμηρή αντίδραση ήρθε από τη Βρετανία, η κυβέρνηση της οποίας είχε εναντιωθεί στην εκλογή Γιούνκερ, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Οικονομικών, Μάργκαρετ Χοτζ, δήλωσε ότι ο Γιούνκερ ανέλαβε επικεφαλής της Κομισιόν, παρά την εκμετάλλευση σε βάρος των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που ασκούσε η μικρή του χώρα για δεκαετίες.

Με λιγότερο ή περισσότερο έντονες αντιδράσεις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται σαν να μην γνώριζαν τι συνέβαινε τόσο καιρό κάτω από τη «μύτη» τους, λες και αν ήθελαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, δεν θα το είχαν κάνει ήδη. Πιο πολλοί αποκαλύπτονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών και συμφερόντων που εξυπηρετούν, για να υπάρξει στο τέλος ένα πλαίσιο, με το οποίο θα είναι όλοι ικανοποιημένοι και κυρίως οι πολυεθνικοί κολοσσοί.

Σχετικές ειδήσεις