ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: Συμφωνεί στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων

ΕΣΕΕ: Συμφωνεί στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο εμπορικός κόσμος για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά δηλώνει και τον προβληματισμό του, ενόψει μίας νέας συμφωνίας για τη μη αναμενόμενη συγκατάθεση των δανειστών οι οποίοι συνεχίζουν να αρνούνται στην κυβέρνηση κάθε αλλαγή στα εργασιακά και τις κατώτατες αμοιβές.

Στη σημερινή τριμερή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη με τους εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) έγινε εκτενής διάλογος στα 20 σημεία της σχετικής επιστολής. Το νομοσχέδιο για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλο το φάσμα των συμβάσεων εργασίας, αφού ολοκληρωθεί, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε υπόμνημα με τις θέσεις της, απαντώντας λεπτομερώς στα 20 σημεία της σχετικής επιστολής του υπουργού.

«Η συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων, όπως σε κάθε κρίσιμη περίπτωση στο παρελθόν, παρά τις εύλογες αρχικές διαφοροποιήσεις, μπορεί να θεωρηθεί για άλλη μια φορά αναμενόμενη. Αυτό, όμως, που μας προβληματίζει, ενόψει μίας νέας συμφωνίας, είναι η μη αναμενόμενη συγκατάθεση των δανειστών, οι οποίοι συνεχίζουν να αρνούνται σθεναρά στην κυβέρνηση κάθε αλλαγή στα εργασιακά και τις κατώτατες αμοιβές" επεσήμανε μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης .

"Η ΕΣΕΕ ζητάει να αποκατασταθεί άμεσα και καθολικά το κύρος και η γενική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ σχετικά με τον κατώτατο μισθό, προτείνει την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ)" συνέχισε ο κ. Κορκίδης.

Επιπλέον, επεσήμανε πως η ΕΣΕΕ πρότεινε να επανεξεταστεί η πρόταση των εργοδοτών για τη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώδεκα μηνών, αντί για δεκατέσσερις που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι για επιδόματα και δώρα.

Τέλος η ΕΣΕΕ προτείνει ορισμένα μέτρα για την απορρόφηση του «οικονομικού σοκ» που θα υποστούν οι επιχειρήσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως:

- Η επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας με το επίδομα των 360 ευρώ, θέτοντας ως συνδικαιούχο τον εργοδότη μαζί με τον εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας. Σημειωτέον ότι ένα επίδομα ανεργίας, μπορεί να επιδοτήσει δύο θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την επιχείρηση.

- Η εφαρμογή σειράς φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και για τους συνεπείς εργοδότες.

- Η εξέταση περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι το εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί, ανά βήματα, από 28,56% τον Αύγουστο του 2011 στο 24,56% τον Ιούλιο του 2014.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ

Σχετικές ειδήσεις