ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Απόσυρση της αμφιλεγόμενης διάταξης του ΥΠΠΟ

Ελληνικό: Απόσυρση της αμφιλεγόμενης διάταξης του ΥΠΠΟ

Εσω-κυβερνητικά παιχνίδα κομματικών ισορροπιών με ήξεις αφήξεις πάνω στην επένδυση του Ελληνικού.

Οπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η απόσυρση της διάταξης του υπουργείου Πολιτισμού, που μπήκε εμβόλιμα στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης.

Η εν λόγω διάταξη υπενθυμίζεται πως έδινε το δικαίωμα του τελικού «οκ» στον υπουργό Πολιτισμού σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια και είχε εγείρει ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τελεσφόρηση της επένδυσης.

Να σημειωθεί επίσης πως η έγκριση της σύμβασης για το Ελληνικό είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση ενώ στο κείμενο που είχε αποστείλει η κυβέρνηση στους Θεσμούς δεν περιλαμβανόταν η επίμαχη προτεινόμενη διάταξη.

Με διάθεση υποβιβασμού του θέματος το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του για το θέμα μιλά για «ανεξάρτητη διάταξη» καυτηριάζοντας τις εκτιμήσεις εναντίον της κυβερνησης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

«Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό και προς αποφυγή στρεβλώσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Η προτεινόμενη διάταξη που δεν εισάγεται στη Βουλή, είναι ανεξάρτητη από το Νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης για το Ελληνικό, το οποίο υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά, γεγονός που προφανώς αγνοούν όσοι συντονισμένα ξιφουλκούν εναντίον της κυβέρνησης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αποσκοπεί τόσο στην έγκαιρη υλοποίηση των επενδύσεων, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, «κρυφούς άσους στο μανίκι» ή αιφνιδιασμούς, όσο και στη διασφάλιση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η προτεινόμενη διάταξη

«Το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά κατά το άρθρο 2 του ν. 4062/2012 καθώς και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης κατά το άρθρο 3 του ίδιου νόμου, υπογράφονται και από τον Υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν διαβίβασης από το Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α’ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους».

Το Ελληνικό σε αριθμούς: Επένδυση 8 δισ. - 90.000 θέσεις εργασίας

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ η αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 75.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία των έργων στο ακίνητο, ως αποτέλεσμα παραγόντων ζήτησης και 15.000 επιπλέον θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα παραγόντων προσφοράς, ενώ ο πραγματικός μισθός, ανά απασχολούμενο μισθωτό, θα εμφανίσει σταθερή άνοδο σε όλη την περίοδο ανάπτυξης του Ακινήτου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αποφεύγεται η απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας καθώς και μια υποχώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος («ΑΕΠ») της τάξεως του 0,2%, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα έπρεπε να ληφθούν για να υποκαταστήσουν το δημοσιονομικό όφελος από τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε..

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι η συμβολή της ανάπτυξης του ακινήτου στο ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα παραγόντων ζήτησης, αναμένεται το 2041 (έτος ολοκλήρωσης της 25ετούς επένδυσης) να φθάσει στο +1,7% και επιπλέον 0,6% αύξηση θα σημειωθεί ως αποτέλεσμα παραγόντων προσφοράς, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα .

Συνολικά, η επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο ΑΕΠ σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Στο τέλος της επενδυτικής περιόδου (το έτος 2041) το ΑΕΠ αναμένεται να είναι κατά 7,42 δισ. ευρώ (+2.4%) υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η επένδυση.
Άμεσα οφέλη θα προκύψουν και από τα δημοσιονομικά έσοδα του έργου, τα οποία δεν περιορίζονται στο τίμημα για την αξιοποίηση της περιοχής, αλλά επεκτείνονται και σε πόρους από την άμεση και έμμεση φορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Τα φορολογικά έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο της μελέτης αναμένεται να πλησιάσουν τα 14,1 δισ. ευρώ.
Τέλος, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει έσοδα από τον επικείμενο διαγωνισμό αδειοδότησης του καζίνο, καθώς και από τους φόρους παιγνίων σε ετήσια βάση, ενώ θα εξοικονομήσει και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους λόγω της σχετικής απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Σχετικές ειδήσεις