ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΙΚΕΑ, ο Σκαρμούτσος, το μπριάμ και η… λερωμένη ποδιά

Η ΙΚΕΑ, ο Σκαρμούτσος, το μπριάμ και η… λερωμένη ποδιά

Πώς είναι να παρατηρείς από κοντά μία «μάχη» ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν πάθος για τη μαγειρική; Πώς είναι να μην ξέρεις να βράσεις ούτε ένα αβγό και ξαφνικά να μαγειρεύεις παρέα με τον γνωστό σε όλους μας Δημήτρη Σκαρμούτσο; Πώς είναι να συμμετέχεις σε μία ενέργεια για την υποστήριξη δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης;

Της Σοφίας Μαυραντζά

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Φτάσαμε στο πάρκινγκ του καταστήματος ΙΚΕΑ το πρωί του περασμένου Σαββάτου για να συμμετάσχουμε στις «Γεύσεις του Τόπου μας», μια εκδήλωση που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS. Τρεις διοργανώσεις μέσα σε ένα μήνα: Πρώτος σταθμός η Λάρισα, δεύτερος τα Ιωάννινα και τελευταίος η πολυαγαπημένη μας Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα φτάσαμε κι εμείς και γίναμε μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής, με γεύσεις του τόπου μας.

Τσάι, κουλουράκια πορτοκαλιού, τραχανά, αλλά και κάθε λογής καλούδια μπορούσαν να προμηθευτούν οι επισκέπτες που συνέρρεαν με ενδιαφέρον στην έκθεση που είχε στηθεί στο πάρκινγκ του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη.

proti mesa sto keimeno

Μετά από μία μικρή περιήγηση, η «Μάχη των Μασάει» ξεκίνησε. Τέσσερις αναμετρήσεις. Δύο ομάδες κάθε φορά. Φιλοξενούμενοι οι Γιώργος Καπουτζίδης και Σμαράγδα Καρύδη. Το συντονισμό είχε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος και οι κουτάλες… πήραν φωτιά! Ποιος θα φτιάξει πιο σύντομα το πιάτο και ποιος θα το διακοσμήσει ομορφότερα; Ποιος θα κερδίσει προϊόντα κουζίνας ΙΚΕΑ και ποιοι θα μπουν στην κλήρωση για μια δωροεπιταγή ΙΚΕΑ συνολικής αξίας 2.000€».;

deuteri mesa sto keimeno

Ανάμεσα στις «μάχες», τη σκυτάλη πήραν οι The Eaters (Άρης και Δημήτρης Αλβανός, Γιώργος Παπαλεοντίου), που με τη βοήθεια του Δημήτρη Σκαρμούτσου έφτιαξαν μία μακαρονάδα, μαθαίνοντας στο κοινό τα «μυστικά» τους. Και κάπου εκεί ήρθε και η δική μου σειρά…

Βγήκα παρέα με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στην κουζίνα που είχε στηθεί για τις ανάγκες της διοργάνωσης. «Δεν ξέρω να φτιάχνω ούτε αβγό» είχα προλάβει να του πω.

«Μαζί μας έχουμε τη Σοφία που δεν τρώει κρέας» είπε ο δημοφιλής σεφ και υπερθεμάτισε την επιλογή μου (στιγμιαία ανακούφιση). «Το γεγονός πως ένα κιλό βιολογικές ντομάτες είναι πιο ακριβό από ένα κιλό κοτόπουλο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους» πρόσθεσε ο ίδιος και έτσι αποφάσισε να μαγειρέψουμε παρέα ένα μπριάμ λαχανικών.

triti mesa sto keimeno

Ξεκινήσαμε με το πώς κόβουμε τα λαχανικά (όχι, ούτε αυτό γνώριζα). Στη συνέχεια τα τοποθετήσαμε στην κατσαρόλα ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματος που χρειάζεται το κάθε λαχανικό (πρώτα οι μελιτζάνες, ύστερα οι πιπεριές, στο τέλος τα κολοκυθάκια). Κατόπιν ρίξαμε τα μυρωδικά (πιπέρι μαύρο και κόκκινο, ρίγανη και θυμάρι). Προσθέσαμε νερό και «δύο γύρες μπαλσάμικο». Ο Σκαρμούτσος είπε: «Θα εισάγουμε νέο λεξιλόγιο στη μαγειρική μαζί σου. Τις γύρες». Ευτυχώς ο κόσμος έδειχνε να το διασκεδάζει (όσο εγώ ίδρωνα από ντροπή).

Όμως το σημαντικότερο είναι προφανέστατα άλλο. Ο λόγος που συμμετείχαμε στις «Γεύσεις του Τόπου μας» και μπήκαμε στην κουζίνα με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, παρά την… άγνοια περί μαγειρέματος, εκτός από το να στηρίξουμε τους τοπικούς παραγωγούς, είναι και για ενισχύουμε και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της περιοχής!

Με ποιο τρόπο; Όπως πάντοτε έτσι και αυτή τη φορά, η ΙΚΕΑ βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών, και το ισόποσο του 5% των εσόδων του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη, από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, θα δοθεί για την υποστήριξη δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS.

«Οι γονείς μου θα ήταν πολύ περήφανοι αν με έβλεπαν να μαγειρεύω για τις “Γεύσεις του Τόπου μας” και μάλιστα με τον Σκαρμούτσο» του είπα για να απαντήσει: «Ποιος Σκαρμούτσος;». Γέλια και φωτογραφικά κλικ ακούστηκαν στο χώρο.

ikea6 copy

Το φαγητό μας ήταν σχεδόν έτοιμο. Πήραμε από ένα κουτάλι και δοκιμάσαμε. «Θέλει λίγη ρίγανη και λίγο πιπέρι ακόμη» του είπα. «Μπράβο, είσαι καλή» απάντησε. Είναι που έχω απαιτητικό ουρανίσκο…

Σκούπισα τα χέρια μου πάνω στην ποδιά μου (γιατί αν δεν λερώσεις ποδιά, πώς θα φανεί ότι μπήκες στην κουζίνα;) και άρχισα να συγυρίζω το χώρο, μαζεύοντας μπολ και κουτάλες.

Να σημειωθεί πως δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε λάδι αλλά ούτε και αλάτι στο φαγητό μας. «Μάθε μου να μαγειρεύω μήπως και παντρευτώ» του είπα αστειευόμενη για να μου απαντήσει: «Δεν ξέρεις να μαγειρεύεις γιατί δεν σου αρέσει να μαγειρεύεις. Και μία γυναίκα αν ξέρει να μαγειρεύει δεν σημαίνει πως είναι ευτυχισμένη. Αν όμως κάνει όλα όσα της αρέσουν, τότε είναι σίγουρα ευτυχισμένη» μου απάντησε. «Άλλωστε, αν όλοι ξέρουν πώς να μαγειρεύουν, εμείς θα πρέπει να γίνουμε κλέφτες!» πρόσθεσε.

Υποκλίθηκα (με τη λερωμένη ποδιά μου) και ευχαρίστησα το κοινό για την υπομονή του. Ευχαριστώ ΙΚΕΑ, που έμαθα να μαγειρεύω το πρώτο μου φαγητό. Ευχαριστώ Δημήτρη, του χρόνου θα μαγειρέψουμε κάτι πιο δύσκολο. Το υπόσχομαι!

Αναλυτικά, οι παραγωγοί από τους οποίους είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις «Γεύσεις» της Θεσσαλονίκης ήταν οι:

- ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ Ολύμπου, φαρμακευτικά φυτά, τσάγια.

10003

- Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, άλευρα, βότανα, δημητριακά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, ελιές, ζυμαρικά, λαχανικά, μανιτάρια, μελισσοκομικά, μπαχαρικά, οίνοι, όσπρια, τσίπουρο.

viokalliergites1

- Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Καλαμωτού, αρωματικά φυτά, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά, λικέρ, μαρμελάδες, πίτες.

gynaikwnkalamwtou1 copy

- Μέλι ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ, μέλι αγριολούλουδων, μέλι άγριων βοτάνων, μέλι βελανιδιάς, μέλι θυμαριού, μέλι καστανιάς, μέλι κωνοφόρων, μέλι πεύκου.

asia2

- ΕΡΙΒΩΛΟΣ, σάλτσες, συνοδευτικά, πιπεριές.

erivolos

- ΑΝΘΗΜΑ, μέλι, γύρη.

anthima1

- Παραδοσιακά Ζυμαρικά Άνω Ποροΐων Σερρών, κους κους, τραχανάς, χυλοπίτες.

vouvalisiogala1

- ΕΥΓΕ, γλυκά κουταλιού, γλυκά, κριτσίνια, πίτες.

evge3

- ΔΥΟΔΩΡΑ, χυμοί από βιολογικά φρούτα.

diadwra2

- The Chilli Factor, πικάντικες σάλτσες, τουρσί, βλαστοί λαχανικών.

thechillifactor2

- ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ Οινοποιητική, οίνος λευκός μαλαγουζιά, οίνος λευκός ξηρός, οίνος ροζέ cabernet sauvignon, ρετσίνα, τσίπουρο.

mesimvria1

- Μασούρας Σπυρίδων – TO MELISSAKI, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη.

tomelissaki1

- Ι.Μ.Ν Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα.

agiougeorgiou1