ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πόρισμα για την αντιμετώπιση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων

Πόρισμα για την αντιμετώπιση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων

O υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Α. Γεωργιάδης αναφέρθηκε, στη σημερινή ενημέρωση των ναυτιλιακών συντακτών στη σύνταξη του πορίσματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοΐα, στο οποίο έχουν κατατεθεί όλες οι προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων .


Ο υφυπουργός επεσήμανε πως το πόρισμα εξετάστηκε στην πρωινή συνάντηση στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Κατερίνα Μπατζελή και Γιάννης Πλακιωτάκης, αντίστοιχα.

Διευκρίνισε πως υπήρξε συμφωνία και των τριών πλευρών ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει μετάθεση προβλημάτων για αργότερα και συμφωνήθηκε ότι στην επόμενη συνάντηση θα γνωστοποιηθούν οι τελικές προτάσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση , στο πρόβλημα που αφορά στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα καύσιμα από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κατήγγειλε, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ότι τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν να διαθέσουν ακριβότερο καύσιμο και με αύξηση των περιθωρίων κέρδους (premium) κατά 40% περισσότερο.

«Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα ρευστότητας των ΕΛΠΕ, όμως η κίνησή τους ήταν βεβιασμένη και καθόλου κομψή. Σε κάθε περίπτωση, τα ΕΛΠΕ θα έπρεπε να είχαν επικοινωνήσει μαζί μας», δήλωσε ο υφυπουργός και ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα εστάλη από τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την ακτοπλοΐα η οποία είναι στο κόκκινο και δεν είναι μόνο ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά και 1,5 εκατομμύριο νησιώτες», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το επόμενο θέμα μετά την ακτοπλοΐα που θα συζητηθεί διακομματικά, είναι το πρόβλημα της ανεργίας στη ζώνη του Περάματος.

«Η χώρα μας έχει στρεβλώσεις, αγκυλώσεις και τυραννίες δεκαετιών και η παρούσα κυβέρνηση αν μπορεί να κάνει κάτι και να αξιοποιήσει τη διακομματική στήριξη είναι να λύσει αυτά που δεν έχουν τολμήσει να λύσουν οι προηγούμενοι», είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν θα κάνει τίποτα προς το παρόν, που θα μπορούσε να διαταράξει την κοινωνική γαλήνη της χώρας.

«Δεν ανέχομαι να μοιράζεται το κράτος την εξουσία του με το ΠΑΜΕ», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι έγινε αποδέκτης επίσημων καταγγελιών περί ύπαρξης «εκβιαστικών απειλών» προς επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης για την υπογραφή σύμβασης.

«Δεχθήκαμε επίσημη καταγγελία, την οποία θα δώσω στη δημοσιότητα όταν πρέπει» δήλωσε και ανέφερε ότι «η ανεργία, αυτή τη στιγμή, στη ζώνη φθάνει στο 70% και αυτό θα πρέπει να αλλάξει».